Prisfest – över 3000 erbjudanden. Spara upp till 50% här.

Balanscykel för ditt barn

Balanscyklar, även kallade springcyklar för barn är ett utmärkt sätt för barn att stärka sin balans och koordinationsförmåga, både på cykeln och generellt. Samtidigt är det ett roligt sätt att vara aktiv. Balanscyklar är också föregångaren till att kunna cykla ordentligt på en vanlig cykel. Istället för att använda pedaler använder barnet fötterna för att springa med och pressa sig framåt. Samtidigt får det en känsla av att de cyklar ordentligt.

Det finns en mängd olika typer av balanscyklar på marknaden. De är alla lämpade för barn i olika åldrar och storlekar. Det finns balanscyklar för 1-åringar, 2-åringar, 3-åringar och även äldre barn. Dessutom har vi både tvåhjuliga och trehjuliga cyklar. En tvåhjulig skoter är vanligtvis för lite äldre barn och en trehjulig skoter för mindre barn.

I vårt sortiment av balanscyklar har vi några av de bästa märkena på marknaden. Vi har till exempel populära balanscyklar från Frog Bikes, Trybike och Puky. Generellt sett är dessa märken kända för att producera hållbara balanscyklar av hög kvalité. Vissa av balanscyklarna har även justerbara komponenter, förutom den vanliga sadeljusteringen, så att balanscykeln kan anpassas efter barnets höjd.

Alla produkter
Filtrera efter
Populärast
Gå till sidan
Produkter per sida:
 • 30
 • 60
 • 90

FAQ

1
Vilken balanscykel är bäst?
Det finns många bra balanscyklar för barn. Vilken balanscykel som är bäst för just ditt barn beror lika mycket på vilka kriterier du ställer högst. Det viktigaste är dock att motionscykeln ger ditt barn bra stabilitet och att barnet når marken när barnet sitter på sadeln.
2
Varför är en balanscykel bra för ditt barn?
3
Hur gamla måste de yngsta barnen vara för att använda en balanscykel?

 

Vad är en balanscykel för barn?

En balanscykel för barn är en liten cykel utan pedaler designad för att hjälpa små barn att lära sig att balansera och koordinera sin kropp innan de lär sig att cykla på en vanlig cykel med pedaler.

På en balanscykel använder barnet fötterna för att pressa sig fram och bromsa samtidigt som barnet lär sig att styra cykeln med hjälp av styret och balansen.

Balanscyklar är ett populärt val för många föräldrar som vill ge sina barn en tidig start på cykeln eftersom det kan hjälpa dem att bygga upp självförtroende och balans på cykeln. Samtidigt kan det vara ett roligt och aktivt sätt att spendera tid tillsammans utomhus.

Vissa barn blir så bra på att hålla balansen genom att cykla på en balanscykel att de helt och hållet kan hoppa över stödhjul på en vanlig trampcykel och gå från balanscykel till vanlig cykel utan svårighet. När barn lär sig att cykla är en stor del av övningen att lära sig att hålla balansen.

 

 

Varför är en balanscykel bra för barn?

En balanscykel är en lysande uppfinning för barn.

Här är några av anledningarna till varför du bör köpa en balanscykel till ditt barn:
 

 • En balanscykel stärker ditt barns motorik, speciellt balans och koordination.
   

 • Ditt barn får en känsla av självständighet och självförtroende att utforska världen på egen hand.
   

 • Balanscykeln uppmuntrar till aktiv lek utomhus.
   

 • En balanscykel kräver inte mycket underhåll och är ofta mer hållbar och robust än vanliga cyklar.
   

 • Ditt barn övar på att balansera på cykel och kan därför med stor sannolikhet skippa att använda stödhjul på sin första riktiga cykel. Därför är det ett perfekt första steg för de flesta barn innan de ska cykla med pedaler.
   

 • Det blir lättare och roligare att gå ut med hela familjen när ditt barn kan cykla iväg på en balanscykel.

 

 

Så väljer du rätt balanscykel för ditt barn

När du ska välja en balanscykel till ditt barn finns det flera faktorer du kan ta hänsyn till.

Här är några tips på vad du kan tänka på så att du köper rätt balanscykel till ditt barn:
 

 • Storlek och ram: Det är viktigt att du väljer en balanscykel som passar ditt barns storlek. Många balanscyklar går att justera i höjdled vid sitsen så den kan justeras så att ditt barn kan nå marken med båda fötterna. Om ditt barn inte kan nå marken med båda fötterna medan barnet sitter på sadeln kan det vara svårt att balansera på cykeln och känna sig trygg på cykeln. Det finns många olika former och modeller på ramen bland olika balanscykelmodeller. Vissa balanscyklar kan till och med ändras från att vara trehjuliga till tvåhjuliga, vilket är riktigt smart för då känner barnet redan till cykeln när den justeras från en trehjulig till en tvåhjulig balanscykel.
   

 • Vikt: Balanscykeln ska vara lätt och därmed lätt för ditt barn att hantera själv. Du måste därför välja en cykel som inte är för tung för ditt barn så att det blir lättare för barnet att manövrera och balansera med cykeln. Det kommer också att ge ditt barn möjlighet att lyfta cykeln själv och använda den utan att behöva hjälp.
   

 • Material: Även balanscyklar tillverkas i olika material. Vissa är gjorda av trä, vissa av metall och andra av plast. Träcyklar är ofta mer miljövänliga medan metallcyklar kan vara lättare och mer hållbara.
   

 • Däck: Det kan också vara en liten skillnad på vilken typ av cykeldäck som sitter på balanscykeln och därmed hur stötdämpande de är på olika typer av underlag.
   

 • Bromssystem: Vissa balanscyklar kommer också med handbromsar. Om du vill ha en balanscykel med handbroms, se till att ditt barn kan nå bromsarna ordentligt. Det är också viktigt att lära ditt barn hur handbromsen fungerar när hjulen rullar fort.
   

 • Design: Balanscyklar finns i många modeller och färger. Ditt barn kan vara mer benägen att använda balanscykeln när hen också älskar designen. Därför kan du fundera på om ditt barns första balanscykel ska vara med färger eller mönster som ditt barn gillar.
   

 • Pris: Priset på balanscyklar kan variera kraftigt. Du måste självklart välja en cykel som matchar din budget. Men det viktigaste är att du väljer en balanscykel som passar ditt barn, annars riskerar du att barnet inte får användning för den.

 

 

Säkerhet på en balanscykel

När den lilla cyklisten springer iväg på löpcykeln kan hen komma upp i ganska mycket fart, även om det inte finns några pedaler på balanscyklarna. Därför är det viktigt, som på alla typer av cyklar, att säkerheten är noga genomtänkt. Det är därför viktigt att alla barn alltid bär cykelhjälm när de cyklar på en balanscykel. En cykelhjälm kan skydda barnets huvud från allvarliga skador vid fall eller olycka.

Se vårt stora utbud av cykelhjälmar för barn här!