Cykelhjul

Vi på Bikable erbjuder ett brett sortiment av olika cykelhjul i storlekar från 12-29 tum. Vi har både framhjul, bakhjul och hjulset från många välkända märken. Vi har populära märken så som Fulcrum, Vision, Mavic, Shimano, Zipp, Token, DT Swiss och Campagnolo. I sortimentet hittar du hjul för racer, citybike, MTB, Fixie, BMX samt barn- och juniorcyklar.

Oavsett om du behöver prisvärda cykelhjul eller hjul av högre kvalitet med specifika funktioner har vi rätt cykelhjul för dig och din cykel i vårt stora sortiment. Oavsett prisklass är alla våra cykelhjul av hög kvalitet och passar de flesta cyklar. Vi har alltid ett stort sortiment hjul på lager. Använd filtren i varje kategori så hittar du ett hjul som passar din cykel och dina behov.

Läs mer

FAQ

1
Hur väljer jag rätt cykelhjul?
För att välja rätt hjul bör du först ta reda på vilken hjulstorlek du behöver. Därefter bör du kontrollera vilket bromssystem, kassett och växlar du har.
2
Vad är skillnaden mellan cykelhjul och fälgar?
3
Varför välja lättviktshjul till cykeln?

Köp ett nytt cykelhjul

Kanske har du upplevt att köra för hårt upp på en trottoarkant eller kraschat med cykeln och fått ett skevt fram eller bakhjul som följd. Om skadan inte är alltför allvarlig kan du försöka räta upp hjulet själv med ekernycklar.

Om skadan är allvarlig eller om du ändå drömmer om nya cykelhjul som ger bättre prestanda, är starkare eller mer färgglada så kan du självklart köpa helt nya hjul som passar perfekt till din cykel. Använd filtren i varje kategori så hittar du ett hjul som passar din cykel och dina behov.

 

Vilket cykelhjul ska jag välja?

Det kan vara svårt att hitta precis rätt hjul till din cykel när utbudet är så stort. Vissa cykelhjul är bra för mountainbikes, andra för citybikes och andra är specifikt anpassade för att övervinna bergsetapper på en racercykel. Vissa hjul är också mer aerodynamiska än andra. Om du behöver hjälp att välja rätt hjul är du välkommen att kontakta vår kunniga kundservice som gärna hjälper till.

Det viktigaste att ha koll på när du väljer hjul är att se till så du får rätt hjulstorlek. Därefter bör du även undersöka vilket bromssystem samt kassett och växlar du har på cykeln. Vissa hjul kan vara specifikt ämnade för ett specifikt märke på drivlinan, t.ex. Shimano, SRAM eller Campagnolo.

 

Lättviktshjul till cykel

Det finns flera goda anledningar att uppgradera och köpa ett lättare hjulset till din sportcykel för att kunna prestera bättre. Den totala vikten av alla komponenter på cykelhjulet kallas för rullande vikt och den blir tyngre ju snabbare hjulet roterar. Om du har däck, slang eller ett hjul som väger mycket blir den rullande vikten hög. Just hjulen är en av de komponenter där du kan få ut mest prestanda för pengarna genom att uppgradera till lättare hjul och på så vis minska cykelns vikt. Ett populärt val av material som ofta används för ökad prestanda är kolfiberhjul. Vi har också lätta aluminiumhjul i vårt sortiment som också kan vara ett prisvärt alternativ till kolfiberhjul.
 

Racerhjul

Att investera i ett par bra hjul till din racercykel är en av de bästa uppgraderingarna du kan göra på din racercykel. När du köper en ny racercykel levereras den ofta med billigare hjul då tillverkarna på så vis kan hålla nere försäljningspriset. Ett par nya hjul kan ge dig fördelar och göra dig snabbare på racercykeln. Innan du köper ett par nya hjul behöver du överväga vilka behov du har för din typ av cykling. Därefter behöver du ta ställning till vilken fälghöjd du vill ha, vikt och hur mycket du är villig att betala för dina nya hjul.

När det kommer till racerhjul ligger stort fokus på vilken profil hjulen har. Det finns tre olika profiler att välja mellan:
 

 • Högprofilshjul: Har en högre profil vilket gör dem mer aerodynamiska. Det sänker luftmotståndet när du cyklar på platt väg utan större stigningar.
   

 • Lågprofilshjul: Har en lägre profil och fokuserar på att vara så lätta som möjligt. Dessa hjul är ett populärt val vid cykling i branta stigningar, t.ex. upp och ner för berg där vikten är avgörande för att prestera på topp.
   

 • Dischhjul: Detta är ett heltäckt hjul som främst används till tempocykling på bana eller triathlon.

   

Förutom hjulets profil är det också viktigt att överväga vilket material hjulet är tillverkat i. De vanligaste materialen är aluminium och kolfiber. Aluminiumhjul är lättare att tillverka och är därför billigare än kolfiberhjul. Kolfiberhjul är styvare och lättare än aluminium. Ett lätt och styvt hjul ger dig bättre acceleration och är enklare att styra. Standardvikt för ett hjulset till landsvägscyklar ligger på 1100-1800 gram. Det finns självklart även tyngre och lättare hjul. Förutom materialet kommer dyrare hjul ofta med bättre nav, lager, ekrar och ekernipplar som ger hjulet bättre prestanda.

 

Mountainbikehjul

När du ska investera i ett par nya hjul till din mountainbike är det viktigt att överväga ett antal parametrar. Hjulen på en mountainbike behöver tåla tuffa tag och klara av hårda stötar som kan uppstå när du cyklar i stökig terräng. Precis som bland racerhjul tillverkas mountainbike hjul i både aluminum och kolfiber. De vanligaste hjulstorlekarna bland mountainbikes är 26", 27,5" och 29" med olika axelstandards. Beroende på vilken typ av MTB-cykling du utför finns det olika saker att tänka på vid val av hjul.
 

 • Cross Country/långlopp (XC): Detta är den vanligaste typen av mountainbikecykling. När du främst vill cykla snabbt på olika underlag så som bredare skogsvägar, grusvägar och en och annan stig kan du med fördel använda lite smalare hjul då de väger mindre. 29 tums hjul är en vanlig storlek på en XC mountainbike. Innerbredden på fälgen är ofta 19-25 mm och däcken har typiskt en bredd på 1,9 -,2,3 tum. Fördelarna blir att du kan köra med högre däcktryck och får lägre rullmotstånd.

   
 • Stigcykling/Trail: När du vill ge dig ut på mer utmanande stigar och cykla både uppför, nedför och över stenar och rötter är det förmodligen en MTB ämnad för stigcykling som är rätt för dig. Hjulen på denna cykel behöver vara aningen bredare än på en XC cykel då det ger mer stabilitet och kontroll vilket är nödvändigt i tuffare terräng. 29" och 27,5" med en inre fälgbredd runt 25 mm är vanligt för dessa hjul. 29" hjul är snabbare medan 27,5" är lättare att svänga med, vilket är en fördel om du vill köra enklare downhill partier.

   
 • Enduro/Downhill: Inom Enduro och Downhill handlar det om att komma så snabbt ner för berget som möjligt. Terrängen är mycket utmanande och teknisk med mängder av hinder så som stenar, rötter och hopp. Cykeln och hjulen måste vara konstruerade för att klara riktigt tuffa tag. För denna typ av MTB-cykling behöver hjulen vara bredare än övriga discipliner, ofta med en innerbredd på ca 30 mm. Inom Enduro är 29" och 27,5" vanligt medan Downhill sträcker sig från 26" till 29" beroende på vilka preferenser du har.
   

Standardfälgar eller tubeless-ready hjul?
Beroende på vilken typ av MTB-cykling du kör kan du överväga om du vill ha en fälg som är tubeless ready eller en standardfälg med slang.

En standardhjul kan kallas för den klassiska varianten där du kör med en innerslang och fälgband inuti däcket. Lufttrycket är ofta aningen högre i ett hjul med slang.

Allt fler MTB cyklister väljer att köra tubeless, alltså utan slang i däcket. För att kunna köra tubeless behöver du ett hjulset som är tubeless ready. Fördelarna med att köra tubeless är att du inte behöver en innerslang. Du kan köra med lägre däcktryck vilket ger bättre grepp och komfort i tuff terräng. Vid en mindre punktering tätar även tubelessvätskan små hål så att du kan cykla vidare.
 

Skillnaden mellan hjul och fälgar

Fälgen är den runda hjulskena som däck och eventuell slang monteras på. Ventilen från slangen går igenom ett hål i fälgen som hålls ihop av ett flertal ekrar vilket är de små metallpinnar som tillsammans håller fälgen stabil och rund. Ekrarna är monterade på ett nav som är hjulets mittpunkt där alla ekrar möts. Inuti navet kan det finnas en växelanordning om det är en cykel med inbyggda växlar. Om hjulet är till en cykel med utvändiga växlar hittar du vanligtvis kullager i navet och en bult med muttrar eller en snabbkoppling för att fästa hjulet på cykeln. Allt dessa delar kallas tillsammans för ett cykelhjul.

 

Få hjälp att handla cykelhjul online

Om du har funderingar eller frågor om vilket framhjul, bakhjul eller hjulset du ska välja är du välkommen att kontakta vår kundservice via telefon, mejl eller genom att chatta med oss direkt online. Vi hjälper gärna till.