Cykeltrainer och tillbehör

En av de mest populära och växande trenderna i Sverige är cykeltrainern, även kallad hometrainer eller smart trainer. Produkterna är smarta och praktiska eftersom du på ett enkelt sätt kan träna inomhus året runt, när vädret inte tillåter cykling utomhus.

Bikable.se har vi alla de stora varumärkena inom cykeltrainers, till exempel Wahoo, Elite, Tacx och Saris, som säljer populära trainers för att ge dig riktigt bra träning hemma.

Oavsett vilken typ av trainer du är ute efter har Bikable trainers som passar just dig – från den billigaste cykeltrainern till en mer avancerad trainer med många funktioner. Vi har ett stort sortiment av marknadens bästa trainers. Dessutom har vi massor av olika tillbehör som passar till just din trainer.

Alla produkter
Filtrera efter
Populärast
Gå till sidan
Produkter per sida:
  • 30
  • 60
  • 90

FAQ

1
Vilken är den bästa cykeltrainern?
Vilken trainer som är bäst beror på vad du letar efter. Ju mer du är villig att investera i din trainer, desto fler alternativ har du. Det finns trainers som kan anslutas till en digital enhet vilket ger dig möjligheten att träna virtuellt med en träningsapp. Det finns direktdrivna eller hjuldrivna modeller. Du kan läsa mer om skillnaderna på vår hemsida.
2
Hur fungerar en cykeltrainer?
3
Vad är en cykeltrainer med direktdrivning?
4
Hur kopplar man upp sin trainer för virtuell cykling?
5
Finns det träningskläder för cykling inomhus?

Cykeltrainer


En cykeltrainer eller hometrainer är en ställning där du monterar din vanliga cykel. Cykeltrainern ger sedan motstånd och simulerar på så vis en vanlig cykeltur med branta stigningar och backar. Äkthetskänslan på cykeltrainers kan kännas olika beroende på modell och storlek. En smart trainer ger dig möjligheten att hålla dig i form och cykla hemma i ditt eget vardagsrum när vädret inte tillåter cykling utomhus.

Vissa trainers ger motstånd direkt på bakhjulet och då rekommenderar vi att du inte använder vanliga däck. Det finns speciella däck som är perfekta för den typen av cykeltrainer. Dessa däck är utformade för att köra på silikon, vilket är det material som cykelrullarna är tillverkade av. När du använder däck som är skapade för det ändamålet undviker du onödigt slitage på både din cykeltrainer och dina vanliga däck. Däcken är tillverkade av mjukare material och passar perfekt på rullarna. På så vis undviker du att slita ut däcken på din cykel när du tränar hemma.

Det är stor skillnad i ljudnivån från modell till modell, men en bra träningsmatta under trainern kan minska ljudnivån. Det finns också cykeltrainers med cykelrullar och andra med direktdrivning. Vi förklarar mer om de alternativen längre ner på sidan.

 

Vad är en cykeltrainer med magnetiskt motstånd?

Direktdriven cykeltrainer - Tacx Neo 2T T2875

De flesta inomhuscyklarna är utrustade med magnetiskt motstånd. En cykeltrainer med magnetiskt motstånd gör att du som cyklist justerar belastningen med hjälp av din växel. Det finns också cykelrullar som är bäst för uppvärmning och enkel rullning.

 

Direktdriven eller hjuldriven cykeltrainer

När du ska köpa en cykeltrainer måste du först och främst välja om du vill ha en trainer som är direktdriven eller hjuldriven.

Direktdriven cykeltrainer - Wahoo KICKR V6
Här förklarar vi de två olika typerna:
 

Direktdriven cykeltrainer

På en cykeltrainer med direktdrivning tar du av bakhjulet från din vanliga cykel och monterar den på själva trainern. Fördelen med den här typen av trainers är att den ger en mycket realistisk cykelupplevelse. Den är också tystare. Nackdelen med direktdriven trainer är att bakhjulet måste tas av varje gång du ska träna och sedan monteras cykeln på trainern innan du kan komma igång. Den här typen är dyrare än hjuldrivna cykeltrainers, men definitivt också den mest populära. Erfarna cykelentusiaster väljer oftast den här typen. 


Hjuldriven cykeltrainerHjuldriven cykeltrainer - Tacx Flow Smart Trainer

På en hjuldriven cykeltrainer spänner du fast cykeln på en axel. Bakhjulet roterar mot en rulle som skapar motstånd när du cyklar. Fördelen med den här typen av trainers är att de är lättare att förbereda och de är också ett billigare alternativ. Nackdelen är att den inte ger samma realistiska känsla under cykelturen som direktdrivna trainers. Du kommer också att slita på bakhjulet när det rullar på cykelrullen. Det finns däck som är avsedda att användas på hjuldrivna trainers. Ljudnivån är dessutom högre på den här typen av trainer.
 

Vad är en virtuell cykeltrainer?

En virtuell trainer passar cyklister som vill ha en mer realistisk inomhusträning. Den virtuella trainern ger extra motstånd när du cyklar uppför en backe eller mindre motstånd om du ligger i skydd bakom en annan cyklist som tränar med dig i den virtuella världen på sin egen cykel någon annanstans.

Nya trainers är mer robusta och rörliga, så att du också har möjlighet att stå upp på cykeln när det blir tufft i den virtuella världen. En trainer kan simulera stigningsgrader uppför backar på olika vägar - och på så sätt ta träning inomhus till en högre och roligare nivå. Cykeltrainers är som en simulator där du kan uppleva maximal belastning under din träning, precis som i den verkliga världen.

För att kunna cykla och tävla mot andra cyklister i den virtuella världen behöver din trainer kunna ansluta till en digital enhet via Bluetooth eller ANT+. Det går att köpa en ANT+ dongle som tillbehör till din trainer. Den här USB-nyckeln gör det möjligt att koppla ihop trainern med din dator och den träningsprogramvara du har på din dator. Billigare varianter kan inte alltid använda USB-nyckeln.

Dessutom kan du med din smart trainer använda cykelprogram som Zwift, GarminWahoo och Bkool.

 

Cykeltrainer och ljud

Trainers med motståndsrulle kan vara ganska högljudda. Direktdrivna trainers är ett betydligt tystare alternativt. Vissa modeller är till och med så tysta att du nästan bara hör cykelns eget växelsystem rulla. Vi rekommenderar oavsett att du köper en träningsmatta att lägga under din trainer eftersom det tar bort mycket av bullret.

 

Vad är en cykelrulle?

Cykelrulle - Tacx Rullband T1000 AntaresEn cykelrulle har tre rullar och kallas också bara för rulle. Det är en platt variant som du enkelt kan sätta upp när du ska träna och sen snabbt packa undan. Många använder den till uppvärmning, eftersom den enkelt kan ställas upp vid en startpunkten för ett lopp eller om du bara vill rulla en kort tur när du ska träna inomhus. Cykeln är oftast inte fastspänd på rullen, så du kan få lite mer rörelse på din cykel.

 

Varför köpa en cykeltrainer?

Om det är dåligt väder eller när vintern kommer kan du behålla din goda form genom att investera i en trainer. En trainer är en ställning som gör det möjligt att träna inomhus på din egen cykel året runt. Det är en bra investering för cyklisten som vill behålla sin goda form även under vintern.

Det smarta med en cykeltrainer är att du kan fortsätta träna på din egen cykel fast du är inomhus. På så sätt tränar du på en cykel som du är van vid att cykla på. Du behöver inte börja om med att bygga upp formen på din vanliga cykel när vintersäsongen är över, eftersom du har cyklat på den inomhus hela vintern.

 

Smarta tillbehör till cykeltrainers

Det finns många smarta och kanske till och med nödvändiga tillbehör till en cykeltrainer.

Tacx svettskydd för hemmaträning på cykelDet finns till exempel olika typer av hållare för framhjulet, vilket är ett viktigt tillbehör till din smart trainer. Framhjulet står nämligen i en framhjulshållare medan bakhjulet är monterat på själva cykeltrainern.

Som vi nämnt tidigare är det också en bra idé att ha en matta under din trainer eftersom det kan hjälpa till att dämpa ljudnivån.

Om du gillar virtuell inomhusträning på din cykel och din trainer inte har Bluetooth, kan du också köpa till en USB-adapter som skapar en anslutning mellan din dator eller iPad och din cykel. Dessutom kan du köpa stativ och hållare för datorer och iPads, vilket gör det lättare för dig att följa skärmen under den virtuella cykelturen.

Du kan också köpa fläktar för att svalka ner dig och verktyg som gör monteringen av bakhjulet på trainern enklare. Det är mycket viktigt att investera i ett ordentligt svettskydd som du sätter på cykeln så att den inte blir våt av svett. Då svett innehåller salter som över tid kan fräta på cykeln och skada styre och ram är det en god investering att montera ett svettskydd när du tränar inomhus. Dessutom kan du köpa handdukar som är speciellt gjorda för inomhuscykling, eftersom handduken är lång, smal och väldigt absorberande.

 

Träningskläder till cykelträning

När du cyklar inomhus behöver du annan klädsel än när du cyklar utomhus. Det finns märken som tillverkar träningskläder speciellt för inomhusträning. Den här typen av träningskläder utmärker sig genom att vara lätta och tunna så de transporterar bort svett från kroppen snabbare än traditionella träningskläder.

Hos Bikable.se har vi naturligtvis ett stort utbud av träningskläder. Vi har svettransporterande kläder både för damer och herrar. Det finns allt från sport-bh:ar till undertröjor med olika ärmlängder. Kolla in utbudet här!

 

Få hjälp med att köpa en cykeltrainer

Bikable.se har du alltid möjlighet att få råd och vägledning om cyklar, tillbehör och självklart även om olika typer av cykeltrainers. Om du är osäker på vilket alternativ som passar bäst för dig och dina behov så finns vår kundservice här för att guida och hjälpa dig med ditt köp.