Momentnyckel för cykel

En momentnyckel är ett oumbärligt verktyg i varje cykelverkstad. För det första är momentnyckeln lätt att använda. Dessutom är det också ett av de verktyg som betalar sig snabbast. Med en momentnyckel är du skyddad mot över- och underspänning av skruvar och gängor. Vilket annars kan bli ett dyrt nöje om bultar och muttrar dras åt för mycket.

Vi säljer många olika momentnycklar, till exempel från dessa populära märken: Park Tool och Force.

Alla produkter
Filtrera efter
Populärast
Gå till sidan
Produkter per sida:
  • 30
  • 60
  • 90

FAQ

1
Vad är en momentnyckel för cykel?
Momentnyckeln är ett specialverktyg som du kan använda till din cykel och samtidigt vara säker på att du inte drar åt bultar och muttrar för mycket.
2
Vad är skillnaden mellan en vanlig momentnyckel och en digital momentnyckel?
3
Vilken momentnyckel är bäst för en cykel?
4
Vad används en momentnyckel till?

Momentnyckel som ett cykelverktyg

Momentnyckel - Syncros Torque Momentnyckel 2.0 2-24nmDet finns många delar på cykeln som är bra att spänna åt då och då vilket kan göras snabbt med en momentnyckel. Det är dock viktigt att du har koll på momentnyckelns olika utgångspunkter och maximala vridmoment.
 

En momentnyckel kan användas för att dra åt en skruv eller bult till en fast spänning där du är säker på att skruven är åtdragen ordentligt, exakt och korrekt med rätt vridmoment. Med en momentnyckel är du säker på att du spänner skruven eller bulten korrekt varje gång och behöver därför inte vara rädd för att över- eller underdra dina skruvar eller bultar.
 


Hur en momentnyckel för cykel fungerar

Nm eller newtonmeter är den måttenhet som används vid åtdragning av bultar eller skruvar. På en styrstam kanske du vill stöta in i en markering på 5 Nm som anger vilken inställning momentnyckeln måste ställas in på för att skruven ska dras åt optimalt.


Du ställer därför in momentnyckeln på 5 Nm innan du börjar dra åt skruven. När momentnyckeln träffar önskad punkt börjar skiftnyckeln klicka. Detta är ett tecken för dig att skruven inte ska dras åt längre.
 


Köp en momentnyckel till din cykel

bikable.se har vi kvalitativa momentnycklar i många olika storlekar, prisklasser och märken. Oavsett om du har en mountainbike, stadscykel eller racer så är det en bra idé att kontrollera din cykel med jämna mellanrum med olika cykelverktyg så som en momentnyckeln som är bra att ha hemma. Det går även att få en digital momentnyckel så att du snabbt kan ställa in vilket vridmoment du behöver för cykeln.


Det finns några momentnycklar med T-handtag. Dessa är mycket populära eftersom de gör det enkelt att dra åt bultar till det fördefinierade vridmomentet.
 

En momentnyckel för cyklar bör helst vara mellan 1 och 20 Nm. Momentnycklar för bilar börjar vid cirka 30 och är därför för svåra att använda på cyklar utan att skada delar.
 

Du bör också vara medveten om att om du måste ta isär delar igen är det viktigt att använda ett annat verktyg som inte har vridmoment i sig. Se vårt stora utbud av verktyg till cykelverkstaden här!