Bromsskivor för cykel

Här hittar du ett stort urval av bromsskivor för skivbromsar i olika storlekar. I vårt sortiment har vi även modeller som monteras med 6 bultar och modeller med centerlock montering. Vi har skivor som passar för racercyklar, mountainbikes och citybikes.
 

Vi erbjuder många populära varumärken som tillverkar bromsskivor för cykel, t.ex. Shimano, SRAM och Magura. Du hittar med stor sannolikhet en bromsskiva som passar din cykel i vårt stora sortiment.

 

Alla produkter
Filtrera efter
Populärast
Gå till sidan
Produkter per sida:
 • 30
 • 60
 • 90

FAQ

1
Vilka olika storlekar och typer av skivbromsskivor finns det för cyklar?
Bromsskivorna för skivbromsar kommer i flera olika storlekar såsom 140 mm, 160 mm, 180 mm och 203 mm. Det finns också två typer av monteringssystem: Centerlock och 6-bultsmontering.
2
Vad gör bromsskivan på cykeln?

Vad är skivbromsar till cykeln?

Skivbromsar är en av de populäraste typerna av bromssystem för cyklar. De är särskilt vanliga på mountainbikes och sportcyklar och kombineras antingen med ett hydrauliskt eller mekaniskt system. Skivbromsar kan också användas på vanliga stadscyklar och naturligtvis på racercyklar. De moderna skivbromsarna är något mer avancerade än de traditionella fälgbromsarna. Över tid har skivbromsar blivit ganska vanliga och syns idag på de flesta nyare cyklar.

 

Vilken funktion har bromsskivan i ett skivbromssystem på cykeln?

Bromsskivan monteras direkt på navet. Bromsskivan är den del som bromsbeläggen på insidan av bromsoket kniper ihop mot för att bromsa in och stoppa cykeln.
 

När du har ett bromssystem med skivbromsar är skivan en av de reservdelar som måste bytas ut ibland på din cykel. Förutom andra delar som exempelvis bromsbeläggen så är bromsskivor en slitagedel som måste bytas när den har blivit nedsliten.
 

Hydrauliska eller mekaniska skivbromsar?

När du letar efter dina nya skivbromsar och måste välja mellan hydrauliska skivbromsar och mekaniska skivbromsar finns det flera faktorer att tänka över och överväga.
 

 • Mekaniska skivbromsar är den mer ekonomiska lösningen av de två. Dessa bromsar har dock en begränsning. Systemet fungerar så att när du trycker på bromshandtaget överförs kraften från det ena bromsbelägget till det andra på var sin sida om bromsskivan. Denna typ av inbromsning är bra, men inte lika snabb och exakt som hydrauliska skivbromsar.
   

 • Hydrauliska skivbromsar är den dyrare lösningen. Denna typ av bromssystem kräver mer underhåll med bromsvätska men har också bättre bromseffekt.


Storlek på bromsskiva till cykelns skivbromsar

När du ska köpa nya bromsskivor till din cykel hittar du enkelt samma storlek som du har idag genom att mäta skivans diameter från kant till kant med ett måttband. De vanligaste storlekarna är 140 mm, 160 mm, 180 mm och 203 mm.

 

Montering af bromsskiva till skivbromsar

När det gäller montering av skivbromsar på cykeln finns det två olika metoder:
 

 • Centerlock systemet är ett modernt och populärt sätt att montera bromsskivor. Det innebär användning av en speciell navkonstruktion med en invändig gänga där skivan fästs. Skivan har en motsvarande gänga som skruvas fast på navet. Detta system använder vanligtvis en låsring för att säkerställa att skivan sitter på plats när du cyklar. Fördelen med Centerlock är att det är snabbt och enkelt att montera och demontera skivorna med ett enda verktyg.
   

 • 6-bultsmonteringssystemet är äldre och mer traditionellt. Det innebär användning av en skiva med sex hål jämnt fördelade runt navet. Dessa hål matchar monteringspunkterna på själva navet. Skivan fästs genom att bultar/skruvar förs in genom hålen och in i navet. Detta system kräver normalt att du använder en momentsnyckel för att säkerställa att skruvarna är åtdragna ordentligt. En fördel med 6-bultsmontering är att det är mycket stabilt och säkerställer att skivan förblir säkert fästmonterad under kraftig inbromsning.
   

Båda monteringssystemen har sina fördelar och används brett av cyklister beroende på deras preferenser och behov. Det är viktigt att du väljer den typ av skivbromsmontering som är kompatibel med din cykel.
 

Om du också skulle behöva bromsbelägg till dina skivbromsar kan du se vårt utbud av bromsbelägg för skivbromsar här!