Kassett för cykel

Här hittar du kassetter i alla storlekar. Vi har kassetter med 5 växlar upp till kassetter med 12 växlar. Vi har också olika paket där du får både kassett och kedja till din cykel. Dessutom hittar du också låsringar till din kassett.
 

Vi har kassetter från flera olika populära tillverkare, inklusive Shimano, SRAM, Sunrace och Microshift.

Read more

FAQ

1
Vad är en kassett på en cykel?
En kassett är de kuggar som sitter på cykelns bakre hjul. Den är placerad på frihjulsbodyn som är fastsatt på hjulets nav. Det är med hjälp av kassetten som du växlar på cykeln.
2
Vad betyder "10 växlar"?
3
Hur beräknas tandkombinationen på en kassett?
4
Vilka verktyg behövs för att byta kassett?

Kassetter och frikransar till cykel

På cyklar med utvändiga växlar är kassetten en av de viktigaste slitdelarna. Kassetten består av kuggar som sitter på cykelns bakre hjul. Mer exakt sitter kassetten på en frihjulsbody som är fastsatt på hjulets nav. Kassetten slits över tid av kedjan som rullar över kassettens spetsar, även kallade kassettens tänder.

 

Drev och växlar på en kassett

Kassetten består av ett antal kuggar, från 5 till 12 kuggar/blad. Antalet kuggar kallas också "växlar". Om du har en kassett med 9 kuggar kallas den för en "9-växlad kassett", om du har 7 kallas den för en "7-växlad kassett" och så vidare.
 

Antalet tänder är viktigt när du ska köpa en ny kassett. Det gäller också för frikransar. Det enklaste sättet är att välja samma antal tänder (tandkombination) som cykeln tillverkats med. Tandkombinationen beräknas genom att räkna antalet tänder på det minsta drevet och den största. Till exempel kan din kassett ha 11 tänder på det minsta drevet och 28 på det största. Då kallas kassetten för en 11-28 tands kassett.
 

Om du inte känner till antalet tänder på din gamla kassett kan din bakväxel också avgöra hur många tänder din nya kassett maximalt kan ha.

 

Olika växelsystem till olika kassetter

Det finns flera olika system av drev, kassetter, frikransar, XD-kassetter med mera. Det vanligaste systemet är de helt vanliga kassetterna.
 

Dessa vanliga kassetter finns generellt i två olika system:
 

  • Ett system som passar till Shimano och SRAM-växelsystem.
     
  • Ett system som passar till Campagnolo-kassetter.
     

Frikransar är ett lite äldre system som fortfarande fungerar. Vanligtvis kommer du att uppleva att din cykel endast har frikrans om den har 5, 6, 7 eller 8 växlar.

 

Byte av kassett på din cykel


När tänderna på dreven är uttjänta och slitna är det en bra idé att byta kassett. Det är ganska enkelt att byta en kassett.
 

Det krävs två enkla verktyg för att byta en kassett:
 

Verktyget för frikransar är lite annorlunda och finns här.
 

Kassetten är monterad med en låsring ytterst. Låsringen håller kassetten på plats över frihjulsbodyn. När du byter kassett är det vanligtvis en bra idé att byta kedja samtidigt. Kassett och kedja slits tillsammans. Därför kan det resultera i problem med dåliga eller oprecisa växlingar som konsekvens om de inte byts tillsammans.