Kassett cykel

Här hittar du ett stort utbud av kassetter i alla storlekar. Vi har kassetter med allt från 5 till 12 växlar. Vi har också olika paket där du får både kassett och kedja till din cykel. Dessutom hittar du också låsringar till din kassett.
 

Vi har alltid ett stort sortiment av kassetter på lager från flera olika populära tillverkare, inklusive Shimano, SRAM, Sunrace och Microshift.

Läs mer

FAQ

1
Vad är en kassett på en cykel?
En kassett är de drev med kuggar som sitter på cykelns bakhjul. Den är placerad på frihjulsbodyn som är fastsatt på hjulets nav. Det är med hjälp av kassetten som du växlar på cykeln.
2
Vad betyder "10 växlar"?
3
Hur beräknas tandkombinationen på en kassett?
4
Vilka verktyg behövs för att byta kassett?

Kassetter och frikransar till cykel

På cyklar med utvändiga växlar är kassetten en av de viktigaste slitdelarna. Kassetten består av drev som sitter på cykelns bakhjul. Mer exakt sitter kassetten på en frihjulsbody som är monterad på hjulets nav. Kassetten slits över tid av kedjan som rullar över kassettens kuggar, även kallade kassettens tänder.

 

Drev och växlar på en kassett

Kassetten består som tidigare nämnt av ett antal drev som är sammansatta till en kassett. Kassetten har från 5 till 12 drev. Antalet drev på kassetten är också det antal växlar kassetten ger cykeln. Så om du har en kassett med 9 drev kallas den för en "9-växlad kassett". Om du har 7 drev kallas den för en "7-växlad kassett" och så vidare.

Antalet tänder är viktigt när du ska köpa en ny kassett. Det gäller också för frikransar. Det enklaste sättet är att välja samma antal tänder (tandkombination) som cykeln tillverkats med. Tandkombinationen beräknas genom att räkna antalet tänder på det minsta drevet och den största. Till exempel kan din kassett ha 11 tänder på det minsta drevet och 28 på det största. Då kallas kassetten för en 11-28 tands kassett.

Om du vill ändra din drivlinas utväxling finns det möjlighet att välja en annan kassett än den som ursprungligen sitter på din cykel. Om du t.ex. cyklar långa raksträckor och vill ha mer kraft i varje tramptag samtidigt som du bibehåller hög hastighet kan du med fördel välja en kassett med mindre antal kuggar på det minsta drevet. Om du istället behöver lättare utväxling för att klara branta stigningar ska du välja en kassett som har fler tänder på det största drevet.
 

Kassetter för mountainbike

En mountainbike kassett har ofta bred utväxling och stor variation från det minsta till det största drevet på kassetten. Många mountainbikes är konstruerade med en drivlina som har ett framdrev på vevpartiet kombinerat med en 7-12 delad kassett. Det gör drivlinan extra pålitlig när du cyklar i stökig, utmanande terräng. När terrängen varierar snabbt behöver du kunna göra snabba växelbyten, därför är det en fördel att ha en kassett med hög utväxling. SRAM har t.ex. utvecklat 12-växlade kassetter med imponerande 10-52 tänder. Värt att veta är att kedjan behöver vara smalare på en drivlina med fler växlar på kassetten.
 

Kassetter för racercyklar

Racercyklar kommer oftast med 7-12 växlade kassetter. Spannet 10-12 växlar bak är vanligast på moderna racercyklar. Det minsta kugghjulet har ofta 11, 12 eller 13 tänder på det minsta drevet medan det största drevet har vanligtvis 21-32 tänder. En vanligt förekommande utväxling är 12-25 tänder vilket passar fint för cykling på platt mark. Om du föredrar att cykla uppför branta stigningar och övervinna utmanande bergsetapper kan du med fördel välja en kassett som har över 27 tänder på största drevet. Det ger en lättare utväxling som gör att du kan bibehålla högre kadens i uppförsbacken.

Var noga med att kontrollera så att kassetten du funderar på att byta till är kompatibel med din drivlina. Om du inte känner till antalet tänder på din gamla kassett kan din bakväxel också avgöra hur många tänder din nya kassett maximalt kan ha. Kontakta gärna våra experter i kundservice som hjälper dig hitta rätt.

 

Olika växelsystem till olika kassetter

Det finns flera olika system av drev, kassetter, frikransar, XD-kassetter med mera. Det vanligaste systemet är de helt vanliga kassetterna till drivlinor med utanpåliggande växlar. 

 

Dessa vanliga kassetter finns generellt i två olika system:
 

  • Ett system som passar till Shimano och SRAM-växelsystem.
     
  • Ett system som passar till Campagnolo-kassetter.
     

Frikransar är ett lite äldre system som fortfarande fungerar. Vanligtvis kommer du att uppleva att din cykel endast har frikrans om den har 5, 6, 7 eller 8 växlar.

 

Byte av kassett på din cykel


När tänderna på dreven är uttjänta och slitna är det en bra idé att byta kassett. Det är ganska enkelt att byta en kassett.

 

Det krävs två enkla verktyg för att byta en kassett:
 

Verktyget för frikransar är lite annorlunda och finns här.
 

Kassetten är monterad med en låsring ytterst. Låsringen håller kassetten på plats över frihjulsbodyn. När du byter kassett är det vanligtvis en bra idé att byta kedja samtidigt. Kassett och kedja slits tillsammans. Därför kan det resultera i problem med dåliga eller oprecisa växlingar som konsekvens om du inte byter dem tillsammans.

Om du vill byta din kassett själv kan du göra det enkelt med hjälp av vår smidiga guide "Så byter du kassett på cykeln".

 

Få hjälp att handla kassett till cykel online

Om du behöver hjälp med att hitta rätt kassett till din cykel är du alltid välkommen att kontakta våra hjälpsamma specialister i kundservice. Vi hjälper dig gärna hitta rätt produkt när du vill reparera eller uppgradera din cykel.