Cykelglasögon

Ett par bra cykelglasögon är ett absolut måste för att du ska få den ultimata cykelupplevelsen!

På bikable.se säljer vi cykelglasögon och linser från ett brett utbud av välkända tillverkare. Du kan till exempel hitta modeller från Scicon, XLC, BBB, Oakley, Force, Sweet Protection och många fler. Vi har cykelglasögon för alla, oavsett om du är motionär eller professionell cyklist. Vi har även cykelglasögon som är speciellt utformade för män, kvinnor, juniorer och barn.

 

Alla produkter
Filtrera efter
Populärast
Go to page
Produkter per sida:
  • 30
  • 60
  • 90

FAQ

1
Vilka cykelglasögon är bäst?
Vilka cykelglasögon som passar dig bäst beror på stilen och till vilket syfte cykelglasögonen ska användas. Ta reda på vilka cykelglasögon du bör köpa genom att läsa mer om de olika typerna av linser och bågar på bikable.se!
2
Vad är fotokromatiska cykelglasögon?
3
Kan man få receptbelagda cykelglasögon?

Därför är cykelglasögon viktiga

En bra cykeltur blir komplett med rätt par cykelglasögon och kan ge dig en bättre cykeltur ute i det fria. Cykelglasögonen skyddar dina ögon från strålande sol, snö, regn, vind och insekter. Cykelglasögonen är trots allt sportsolglasögon och kan användas när du sitter på din cykel men kan även användas till andra typer av sporter.

Men vad ska man titta efter när man väljer cykelglasögon? Det kan vara svårt att hitta rätt bland olika linser och glastyper. Därför får du lite idéer och hjälpande information i denna text om vad du bör vara uppmärksam på när du väljer dina cykelglasögon.


 

Cykelglasögonens linserCykelglasögon - Oakley Holbrook Mattsvart Prizm Sapphire PolarizedCykelglasögon - Oakley Jawbreaker Prizm Road Fluo

En av de viktigaste delarna på cykelglasögonen är själva linsen (eller glaset). Du kan få glasögon där linsen består av en helskuren bit glas eller glasögon där glaset är delat(så kallade progressiva glas). Uppdelningen har olika för och nackdelar men i slutändan är det upp till dig om du gillar ett eller två glas bäst. Cykelglasögonens linser finns också i olika färger, toner och nyanser. Därför kan du på de flesta cykelglasögon byta ut den nuvarande linsen mot andra typer av linser.
 

 

Utbytbara linser

Ofta får du ett eller flera par utbytbara linser när du köper ett par cykelglasögon. Den första uppsättningen linser kommer vara standardlinsen. Denna lins kommer typiskt att vara "rökt" och ge dig UV-skydd samt dämpa solljuset/infallande ljus. I vissa fall har standardlinsen även andra egenskaper, t. ex finns det cykelglasögon där producenten har utvecklat ett "Prizm Trail Lens" koncept som gör detaljer ute i skogen tydligare.

Den andra uppsättningen utbytbara linser har ofta en gul eller rödaktig nyans. Den här typen av objektiv kommer att lysa upp din cykeltur och är oftast bra när det är molnigt. Med dessa linser kommer du att kunna upptäcka ojämnheter under cykelturen snabbare. Det sista alternativet av linser är klara/transparenta. Dessa linser används vid körning i mörker.
 

Cykelglasögon - Oakley Jawbreaker Clear LenseCykelglasögon - Oakley Jawbreaker Prizm Trail Lins

 

 


Fotokromatiska linser

Om du cyklar i mycket växlande väder kan det vara fördelaktigt att köpa cykelglasögon med fotokromatiska linser. Fotokromatiska linser ändrar färg beroende på körförhållandena  vilket är smart när du cyklar i kraftigt omväxlande väder. Fotokromatiska linser är speciellt utformade för att ändras beroende på hur mycket UV ljus som finns runt omkring dig. När glaset utsätts för solen kommer molekylerna i beläggningen att reagera genom att mörkna. Om du inte utsätts för direkt solljus kommer linserna gradvis att bli ljusare igen. Tänk dock på att linserna inte ändrar färg på en bråkdels sekund.


 

Cykelglasögon - Scicon Aeroshade Vit/ Photocromic Silver

Polariserade linser

Polariserade linser hjälper till att minska bländning. Med de polariserade linserna slipper du skarp bländning från bilar, snö, vatten och vägen i allmänhet. Solljus färdas i en vertikal våglängd. När ljuset träffar en viss yta reflekteras denna våglängd horisontellt, vilket gör att ljuset förstärks. Polariserade linser blockerar horisontellt solljus och minskar bländning.


 

 

Cykelglasögon med styrka

Tillverkarna Tifosi, Demon, AGU och BBB gör också sportsolglasögon med styrka som är cykelglasögon med läsfält. Om du upplever problem med att läsa skyltar, kartor eller cykeldatorn kan receptbelagda cykelglasögon vara något för dig. På bikable.se har vi även ett stort utbud av mobiltelefon och karthållare som kan placeras på styret, ärmarna eller någon annanstans på cykeln och på så vis underlätta cyklingen och tekniken.

Cykelglasögon - Demon Tour Cykelglasögon med styrka

 

Passform på cykelglasögon

Förutom färgerna på glaset måste du även tänka på formen på glasögonen (och linserna). Eftersom cykelglasögon skyddar mot både solljus, insekter, vind, regn, snö och slask kan det vara fördelaktigt att välja ett par cykelglasögon som går så långt runt huvudet som möjligt utan att skärma av din sikt.

 

 

Ramen på cykelglasögonen

Glasögonens båge (ramen) är viktig för din syn och komfort. Det är viktigt att du väljer ett par cykelglasögon som passar ditt ansikte och din huvudform. Cykelglasögonen får inte sitta för löst eller tätt mot ditt huvud. De måste sitta nära ansiktet men utan att störa ögonfransar, kinder eller panna. Vissa glasögon kommer med utbytbara näsdynor och gummibeklädda skalmar. På så vis kan du lättare anpassa glasögonen efter ditt ansikte och se till att de sitter på plats. Tänk alltid på att bära glasögonen över hjälmens remmar (en av cyklingens oskrivna regler).

 

Du kan få olika bågar till dina cykelglasögon:  heltäckande båge, halvbåge och båglösa cykelglasögon. Vissa bågar kan täcka mer av synfältet än andra. Dessutom kan du också överväga vikten på de olika ramarna. Det är därför viktigt att du väljer cykelglasögon som passar ditt ansikte och dina behov.