Hur växlar fungerar på en cykel
Uppladdad den 18-09-2024
Var denna artikel till hjälp?
I denna guide förklarar vi hur växling fungerar på en cykel.
Växling på en cykel
Växlingen på en cykel bestäms av två saker: storleken på framdrevet/framdreven (på vevpartiet) och storleken kassettens drev. Om du vill ha olika utväxling kan du helt enkelt ändra storleken på dessa och följande gäller:
- Om du sätter ett större framdrev på vevpartiet blir växlingen hårdare och du kan cykla snabbare (med samma kadens).
- Om du sätter på ett större bakdrev eller kassett på blir växlingen lättare och du cyklar långsammare (med samma kadens).
Vilket framdrev är rätt för din cykel
Du hittar våra framdrevskategorier här!
När du har kommit fram till vilket typ av framdrev du behöver kan du använda filtret till vänster för att välja ut de framdrev som passar din cykel och dina behov. Du behöver bland annat hitta ditt fixmått (BCD - Bolt Circle Diameter). Vi har en guide som visar dig hur du mäter detta. Gå till guiden här: Vilket framdrev är rätt för din cykel?
Begrepp för växling
När vi talar om växlar på kassetten beskriver vi det minsta och det största drevet, t.ex. 11-28. Det betyder att det minsta drevet har 11 tänder och det största har 28 tänder. Det står i allmänhet inget om mellanväxlarna, men det framgår ofta av beskrivningen på kassetten, t.ex. 11-12-14-16-18-21-24-28.
På själva vevpartiet beskrivs storleken på alla framdreven, t.ex. 52-39 eller 42/32/22. På så vis kan du enkelt se hur många framdrev det finns på vevpartiet och hur många tänder varje drev har.
Du hittar våra kassetter här!
När du har klickat på den kategorin kan du välja mellan kassetter med 5-12 växlar. Det kan också anges som ”speed”, vilket man får fram genom att räkna hur många drev som sitter på kassetten. Om du t.ex. har 9 drev på din kassett ska du använda en kassett med 9 växlar/speed. När detta är gjort kan du använda filtret på vänster sida för att välja vilken växling du vill ha.
Tabeller för konvertering av växlingsförhållande
Nedan har vi skapat tabeller som visar omvandlingsfaktorn för de olika växlarna och konsekvenserna av att byta växel. (De siffror som är desamma är där skillnaden är så liten att den inte kan mätas med 1 decimal).
Så här använder du tabellerna
Den första tabellen används som ett exempel. Om du till exempel har 50-34 växlar på vevpartiet (markerat med blått) och 12-28 på kassetten (markerat med grönt) och du vill ha en något hårdare växling, men du är också lite osäker på om du kommer att sakna de små växlarna om du byter till ett 53-39 vevparti (markerat med lila).
Vi kan nu se följande:
- Ditt nuvarande lägsta växelförhållande kommer att gå från faktor 1,4 till 1,2.
- Din högsta växling kommer att gå från faktor 4,2 till 4,4.
Men ännu viktigare. Du kan nu också testa beslutet så här:
- Genom att cykla på ditt 34-framdrev och 25 på kassetten kommer detta att motsvara din nya lägsta växling (markerad med rött).
- Om du vill ha en högre växling men vill behålla din nuvarande lågväxel kan du byta kassett till 12-32 (markerat med gult).
- Och om du vill ha ännu högre utväxling än den 4,4-faktor som ditt nya vevparti ger dig kan du också byta kassett till en kassett med 11 tänder på den minsta tandhjulet (markerad med turkos).
Exempel:
Tabell för växling på racercykel
Tabell för växling på MTB
Invändiga växlar
För invändiga växlar gäller i allmänhet följande:
-
7 växlar: Varje gång du byter drev med 3 tänder motsvarar det att du byter 1 växel.
- 3 växlar: Varje gång du ändrar drev med 5 tänder motsvarar det att du ändrar 1 växel.
Om du till exempel har ett 16-tandat drev och vill ha lättare växlar, vilket skulle motsvara att din hårdaste växel är 2 växlar lägre och så vidare, sätter du helt enkelt ett 22-tandat drev på navet/hjulet.
Ny växling och kedja
Om du ändrar storleken på drev/kassetten/framdrevet kan det ofta vara nödvändigt att även ändra längden på kedjan. Du kan lära dig hur du gör här: Så mäter och justerar du kedjelängden på din cykel
Om du byter till färre tänder måste kedjan kortas. Om du byter till fler tänder måste fler länkar läggas till (det är här du vanligtvis byter kedja). Beroende på om du använder utvändiga eller invändiga växlar behöver du också olika kedjor.
För utvändiga växlar är den avgörande faktorn den speed/växel som du kör med. Speed/växeln får du fram genom att räkna antalet drev på kassetten. När du har räknat antalet drev på kassetten och vet vilken hastighet du kör med, kan du ange det i filtret till vänster. Då visas de kedjor som du kan använda.
Kedjor för utanpåliggade växlar hittar du här!
Kedjor för invändiga växlar hittar du här!
Ny växling och bakväxel
Bakväxlar har en gräns för hur många tänder de kan ta på kassettens största drev. En allmän grundregel är att en racerbakväxel med lång arm klarar 27 tänder på kassetten och en MTB-bakväxel med lång arm klarar 36 tänder på kassetten. Detta är dock mycket individuellt, så det är alltid bäst att kontrollera hur mycket din bakväxel kan klara av.
Här kan du använda filtret till vänster för att ange de specifikationer du behöver för just din cykel.
Bakväxlar för MTB/standardcykel hittar du här!
Precis som med bakväxlarna för racercyklar kan du också ange dina specifikationer här. Endast de bakväxlar som passar din cykel kommer att visas.
Ny utväxling och ny framväxel
Framväxeln har både en gräns för hur många tänder det största framdrevet får ha och en gräns för hur stor skillnad det får vara mellan framdreven. Generellt bör du inte överskrida dina nuvarande värden. Om du vill kan du kontrollera vilka gränser som gäller för din framväxel eller byta till en ny.
Vårt urval av framväxlar hittar du här!
När du har klickat på den cykelkategori du har kommer ett filter att visas på vänster sida. Genom att fylla i filtret kan du se till att endast de framväxlar som passar din cykel visas.
Få hjälp med växling på din cykel
Behöver du mer information om växling till din cykel är du alltid välkommen att kontakta våra experter i kundservice. Vi kan ge dig råd och hjälpa dig med ditt inköpsbeslut.
Behöver du hjälp med andra uppgifter i cykelverkstaden? Se alla våra guider här