Cykelpedaler

Det finns många olika typer av pedaler. Några är lämpade för racer medan andra är bättre för mountainbike. Här på sidan kan du hitta vårt stora utbud av cykelpedaler. Vi har olika kategorier så att du kan hitta precis det set du behöver, oavsett om det är klickpedaler, flats eller något helt annat. Du kan också hitta pedaler till barncyklar och stadscyklar.

Vi har ett brett utbud och säljer högkvalitativa pedaler från välkända varumärken så som Shimano, Look, Exustar och Crankbrothers.

Läs mer

FAQ

1
Vilken typ av cykelpedal ska jag välja?
Du bör välja pedaler utifrån vilken typ av cykel och behov du har. Det finns olika pedaltyper som passar olika cykeltyper. Välj pedaler som är lämpliga för din specifika cykeltyp, till exempel racer eller MTB.
2
När ska jag använda cykelpedaler med klicksystem?
3
Vilka cykelpedaler är bra för mountainbike?
4
Vad är fördelarna med klickpedaler vid landsvägscykling?

Vilken cykelpedal ska jag välja?

När du ska köpa nya pedaler rekommenderar vi att du väljer pedal baserat på vilken typ av cykel du har och dina behov. Här på sidan har vi till exempel vanliga pedaler för stadscyklar. Dessa pedaler finns i olika modeller, längder, bredder, färger och material.

Du kan hitta vanliga pedaler i olika material som till exempel metall, aluminium, stål eller plast. De olika materialen har sina egna fördelar och nackdelar. Det är helt upp till dig och dina behov att avgöra vilken typ som är bäst för dig. Vissa modeller är tillverkade i plast, vilket är ett lätt material och ofta finns i en billigare prisnivå. Om du väljer pedaler som är tillverkade av metall får du generellt sett en mer hållbar pedal med bättre grepp. I slutändan handlar det dock om vad du föredrar att cykla med.

När det gäller valet av pedaler för MTB och landsvägscykling är det en evigt pågående diskussion om vad som är bäst. Diskussionen bygger på erfarenhet och preferenser. Nedan får du en översikt över olika faktorer att ta hänsyn till när du ska välja pedaler.

 

Cykelpedaler till landsvägscykling

När det kommer till landsvägscykling finns det flera fördelar med att använda klickpedaler istället för vanliga pedaler. De flesta känner nog igen klickpedalerna från gymmet eller har bekantat sig med den här typen av pedaler tidigare. Klickpedaler har fördelen att de ger dig möjlighet att optimera din kraftöverföring och därmed utnyttja kraften på bästa sätt. Genom att både "trycka" och "dra" i pedalerna (även kallat rundtramp) kan du generera mer kraft. Istället för att bara trycka ner pedalerna kan du använda vadmusklerna och lårets undersida för att dra upp pedalen igen.

Förutom att ge dig en optimal cirkulär rörelse låser klickpedalerna också fast dig så att du får en säker position för foten. Det gör att du kan hålla dina ben vertikalt och fokusera på att trampa genom fullt ut, utan att foten glider av. Det är dock viktigt att du placerar pedalerna korrekt annars kan dina fötter fastna i fel position och potentiellt orsaka skador.

En annan fördel med klickpedaler är att de ger dig fler kontaktpunkter vilket gör cykeln lättare att kontrollera. Med vanliga pedaler använder du händerna för att styra men med klickpedaler använder du också fötterna. När du lär dig denna teknik kommer du att kunna optimera din kontroll över cykeln och även öka hastigheten.

Som ny cyklist kan du med fördel börja med platta pedaler för att säkerställa att du lär dig de olika teknikerna och får en korrekt körposition. När du känner dig redo att investera i ett par klickpedaler rekommenderar vi att du övar med dem några gånger innan du använder dem på långa turer. På så vis är du säker på att du behärskar klicktekniken.

 

Cykelpedaler till mountainbike

När det kommer till mountainbike har du lite fler alternativ. Du kan till exempel investera i klickpedaler som hjälper dig att hålla fötterna på pedalerna och få bra kontroll över cykeln när du kör i ojämn terräng. Det finns många som rekommenderar (särskilt för nybörjare) att använda platta pedaler, även kallade "flats". Flats är i princip vanliga pedaler utrustade med små metallknoppar (pins). Dessa knoppar ger extra bra grepp mellan pedal och sko så att du inte glider av pedalerna lika lätt.

Som nybörjare finns det många tekniker som måste läras in inom MTB. Vi rekommenderar att du använder platta pedaler så att du kan lära dig de olika teknikerna, balans och att trampa korrekt innan du ger dig ut i terrängen med klickpedaler.

 

Olika system för klickpedaler (SPD, SPD-SL, Look)

Olika klickpedaler och pedalklossar passar för olika system. Läs mer om de olika systemen i följande text:
 

Look Delta

Look Delta är ett mycket vanligt förekommande system som används i de flesta gym. Pedalklossarna och pedalerna kan variera lite, men generellt kännetecknas de av att ha stora röda klossar. Genom att använda dessa klossar kan du använda samma skor både på cykeln och i gymmet, utan att behöva byta skor.
 

Look Keo

Dessa klossar och pedaler kan också variera lite i utseendet samtidigt som de liknar Look Delta systemet. Dessa klossar ser dock lite annorlunda ut eftersom de är lite mindre i storlek och har en mer böjd design. Look Keo är passar bra både för nybörjare och erfarna cyklister eftersom de finns i många olika varianter så du kan alltid hitta ett par som passar dina behov.
 

SPD pedaler

Shimanos SPD-system är mycket vanligt inom MTB. Detta system ger dig möjlighet att justera hårdheten så att det är lätt att klicka ur. Pedalsystemet används både av nybörjare och erfarna cyklister, därför använder många cyklister modeller med detta system när de cyklar.
 

SPD-SL pedaler

Shimanos SPD-SL-system är också mycket populärt. Det finns flera olika modeller inom detta märke. De finns i olika material så som plast och aluminium, eller kolfiber och titan. Detta system har en stor trampyta som ger optimal kraftöverföring.
 

Speedplay

Speedplay är en lättviktsmodell bland pedaler. Denna typ finns också i olika material så att du kan hitta en pedal som passar bäst för dina behov. Speedplay-systemet är också populärt då det har klickmekanismen monterad i klossen istället för i pedalen.

 

Behöver du verktyg till pedaler? Då hittar du dem här!