Cykelhjälm

På Bikable.se har vi ett brett, omfattande sortiment av godkända cykelhjälmar för både barn och vuxna. Vi har cykelhjälmar i många olika kategorier såsom BMX- och skalhjälmar, integralhjälmar och tempohjälmar. Vi har cykelhjälmar för män, kvinnor och barn. Behoven kan variera avsevärt från person till person när man ska köpa en ny cykelhjälm. Därför finns det många olika varianter att välja mellan hos oss. Det viktigaste för dig när du ska köpa din nästa cykelhjälm är att välja en som passar dig och dina behov.

Vi har ett stort utbud av populära cykelhjälmar och säljer endast godkända kvalitetshjälmar från välkända märken som Abus, MET och Force. Självklart säljer vi mängder av cykelhjälmar med MIPS som ger huvudet extra skydd från skadliga rotationskrafter om olyckan är framme. Du kan läsa mer om MIPS längre ner på denna sida.

Tryck på "Läs mer" om du vill ha mer information om olika typer av cykelhjälmar och vad du bör tänka på innan du köper en ny cykelhjälm.

Läs mer

FAQ

1
Vilken cykelhjälm är bäst?
Den bästa cykelhjälmen är den som passar perfekt för dig. Det viktigaste är passformen och att du gillar den. Då kommer du säkerligen att använda den mycket. Se vårt stora utbud av cykelhjälmar och använd vår storleksguide för att få hjälp att välja din nya cykelhjälm.
2
När bör man byta sin cykelhjälm?
3
Hur mycket kostar en cykelhjälm?
4
Vad är en cykelhjälm med MIPS?
5
Kan man köpa cykelhjälm till spädbarn?

Köp en cykelhjälm du faktiskt använder

Det kan vara svårt för en del att komma igång med att använda cykelhjälm. Därför är en av de viktigaste sakerna att du hittar en hjälm du tycker om när du ska köpa en ny hjälm. När du trivs med hjälmen blir det mycket enklare att ta på den varje gång du ska cykla. På så vis kommer du faktiskt att använda cykelhjälmen och inte bara låta den ligga på hatthyllan.

Det finns många olika hjälmar, i olika färger och modeller. Vissa hjälmar är enfärgade, andra har mönster, vissa har visir, andra inte. Det finns också cykelhjälmar med skärm. Med andra ord finns det något för alla smaker.Cykelhjälm - Abus Powerdome Mips Cykelhjälm
 

Storlek och passform på en cykelhjälm

När du väljer en cykelhjälm är det viktigt att du väljer en som passar bra på ditt huvud. Om du inte vet vilken storlek som passar dig kan du läsa vår guide för att hitta rätt storlek för din cykelhjälm:

Se vår guide för att hitta rätt hjälmstorlek för dig här.

En cykelhjälm ska sitta ordentligt på huvudet och vara i rätt storlek.

En hjälm som inte passar kommer inte skydda ditt huvud ordentligt. Den får varken glida framåt eller bakåt, sitta snett eller för löst. Du bör i första hand mäta omkretsen på ditt huvud och sedan välja en cykelhjälm som passar inom detta mått. Mät omkretsen på ditt huvud genom att ta ett måttband och föra det runt huvudet på samma ställe där du skulle placera en keps, det vill säga precis över öronen, runt pannan och baksidan av huvudet. Om omkretsen på ditt huvud överensstämmer med två storlekar, t.ex. 50-55 cm och 55-60 cm rekommenderar vi att du väljer den större modellen. Detta beror på att ditt huvud kan svälla något när blodet cirkulerar. Dessutom ger det dig möjlighet att använda en mössa eller keps under hjälmen.

 

Cykelhjälmar för alla åldrar

Barnhjälmar börjar från 44 cm i omkrets och vuxenhjälmar börjar från 48 cm. Förutom ett brett utbud av cykelhjälmar för barn har vi också ett av Sveriges största utbud av cykelhjälmar för män och kvinnor. Vi har prismatch på alla cykelhjälmar, så du kan alltid vara säker på att få en billig cykelhjälm hos oss. Läs mer om prismatch här.

Tänk på att du alltid är välkommen att kontakta vår kundtjänst för att få råd och vägledning när du ska köpa rätt cykelhjälm på Bikable.se.Cykelhjälm - Abus Pedelec 2.0 pendlarhjälm

 

Hur länge håller en cykelhjälm?

En hjälm är konstruerad för att absorbera ett hårt slag eller stöt, men bara en gång. Därför måste en hjälm som har utsatts för ett hårt islag bytas ut. Den kommer nämligen inte längre att ha samma förmåga att absorbera ett nytt hårt islag. Dessutom kommer materialet som en hjälm är tillverkad av med tiden att ta upp fukt från luften. Med tiden bryter det ned hjälmens struktur och förmåga att absorbera stötar och slag.

Det rekommenderas generellt att du byter ut din cykelhjälm minst var femte år. Det beror naturligtvis också på hur mycket hjälmen har använts.

 

Olika typer av cykelhjälmar

En cykelhjälm är inte alltid bara en cykelhjälm. Det finns mängder av olika modeller som används för olika typer av cykling. Här är några olika typer av hjälmar.
 

 • Cykelhjälm för vardagsanvändning.
   

 • Cykelhjälm för barn.
   

 • Cykelhjälm för bebisar.
   

 • Cykelhjälm för landsvägscykling.
   

 • Cykelhjälm för mountainbike.
   

 • BMX- og skalhjälmar.
   

 • Fullface hjälmar.
   

 • TT/bana og enkeltstartshjälmar.
   

 • Cykelhjälm med MIPS.

  Cykelhjälm -Abus Macator Cykelhjälm

För att hjälpa dig att hitta rätt cykelhjälm bland alla olika typer av hjälmar har vi fördjupat oss i de olika modellerna i texten nedanför.

 

Cykelhjälm för vardagscykling

Många cyklister använder cykelhjälm dagligen när de cyklar till och från arbete, skola eller andra dagliga aktiviteter. De flesta väljer en traditionell, mångsidig modell för vardagligt bruk. Självklart kan du också använda en MTB eller landsvägshjälm även för vardagsbruk.

Numera används cykelhjälmen inte bara för att skydda ditt huvud, de finns i många snygga modeller som ger dig möjlighet att uttrycka din egna stil när du glider på vägen. På senare tid har cykelhjälmen även blivit en slags trendsymbol där märken som Nutcase och Thousand lägger stor vikt vid design och mode samtidigt som säkerheten i hjälmen självklart efterlever europeisk säkerhetsstandard.

 

Cykelhjälm för barnCykelhjälm för barn - Abus Youn-I Junior hjälm grön MIPS

Cykelhjälmar för barn finns i många olika färger och mönster. Hos oss hittar du barnhjälmar i alla prisklasser. Utöver att hjälmen är en godkänd säkerhetshjälm är en av de viktigaste egenskaperna att barnet tycker om hjälmen. Det kan faktiskt vara en förutsättning för att barnet överhuvudtaget ska vilja ha cykelhjälm när de cyklar. Hos Bikable.se har vi många bra och prisvärda cykelhjälmar i tjusiga modeller som barnen kommer att älska. Vi har till exempel några modeller med djur eller häftiga mönster. Du kan se hela sortimentet här!
 


Cykelhjälm för barn med grönt spänne

När du ska köpa en cykelhjälm till ditt barn kan det vara ett bra val att välja en hjälm med grönt spänne. Det gröna spännet är en funktion som gör så att hakspännet utlöses vid en dragkraft på minst 9 och högst 16 kg. Det ger ökad säkerhet för barnet ifall hen skulle fastna i hjälmen och bli hängande vilket kan ske med en hjälm utan grönt spänne då det vanliga hakspännet inte utlöser sig av sig själv.

 

Cykelhjälm för bebisar

Bebisar kan använda cykelhjälm från 9-10 månaders ålder. Men de bör helst inte göra alltför långa cykelturer eftersom det kan vara påfrestande för deras nacke att bära en hjälm. Av den anledningen kan det vara en bra idé att välja en cykelhjälm som inte är för tung för de allra minsta.

 

Cykelhjälm för racer - Met VelenoCykelhjälm för landsvägscykling

När du ska cykla på landsväg och samtidigt vill ha optimalt skydd från en bra cykelhjälm finns det många hjälmar att välja mellan. Det som är särskilt viktigt för en landsvägscykelhjälm är tre saker: låg vikt på hjälmen, bra ventilation och aerodynamik. Landsvägscykelhjälmar används ofta både för cykelturer på landsväg och som vardagshjälm. Vissa hjälmar har också en avtagbar skärm.
 

MTB cykelhjälm - Force Aves MTB Hjälm Svart/Grå

Cykelhjälm för mountainbike

Mountainbike cykelhjälmar urskiljer sig genom att de har något robustare design och är ofta försedda med ett visir eller en skärm. Visiret eller skärmen på MTB hjälmar är avsedd att skydda ansiktet mot grenar, lera och vattenstänk. En MTB hjälm är också konstruerad med ett längre nackparti än traditionella cykelhjälmar vilket ger extra skydd åt mountainbikecyklisten. Dessutom är det en fördel om hjälmen har stora ventilationshål för att ge optimal lufttillförsel till cyklisten. 

 

BMX- och skalhjälm

BMX- och skalhjälmar har typiskt ett större, tjockare och något tyngre yttre skal. Vissa har ett visir, andra inte. BMX- och skalhjälmar har blivit mycket populära cykelhjälmar på senare tid eftersom de ger ett personligt uttryck som många gillar och vill associera sig med.

BMX/Skalhjälm - Abus Skurb Cykelhjälm Goldfish Orange

 

Fullface cykelhjälm - FOX Proframe RSFullface hjälm

Om du väljer en fullface hjälm är det troligen för att du utövar cykelsporter som är lite mer extrema, t ex downhill mountainbike. En fullface hjälm liknar en motorcykelhjälm eller en skyddshjälm eftersom den täcker hela huvudet, även hakpartiet. Hjälmen hålls på plats med en rem och sele. Vid val av en Fullface hjälm är det också viktigt med låg vikt och bra ventilation eftersom hjälmen är något större än en vanlig hjälm.
 

TT/bana och enkeltstartshjälm

Det viktigaste med dessa hjälmar är att de är så små och lätta som möjligt. Hjälmarna är byggda för tävling och är utformade med fokus på aerodynamik.

 

Cykelhjälm med MIPS

Cykelhjälmar med MIPS ger mer skydd än en vanlig cykelhjälm. MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och är i grund och botten ett slags extra skyddslager inuti cykelhjälmen. En vanlig, godkänd cykelhjälm skyddar och dämpar en linjär stöt, alltså om du faller och slår i huvudet rakt mot det du faller in i. En hjälm utrustad med MIPS ger extra skydd och är avsedd för att skydda hjärnan mot skadliga rotationskrafter. Det innebär att om du till exempel faller av cykeln och slår i huvudet med ett snett islag så kan en hjälm med MIPS skydda huvudet bättre och minska risken för allvarliga hjärnskador.

En hjälm med MIPS är utrustad med ett inre lågfriktionslager som är något frigjord från det yttre skalet. Det speciella lågfriktionslagret gör det möjligt för huvudet att röra sig 10-15 mm i alla riktningar vid en kollision. Lågfriktionslagret gör att stöten absorberas jämnare över hela hjälmen. Vanliga hjälmar tar inte hänsyn till rotationsenergin som uppstår vid en olycka och det är det som MIPS hjälper till med. En MIPS-cykelhjälm ger extra skydd, särskilt för cyklister på racercyklar och mountainbikes.

Läs mer om MIPS i denna guide och utforska vårt stora utbud av MIPS hjälmar.

 

Hakrem och spänne till cykelhjälm

Det är av högsta vikt att din cykelhjälm sitter rätt på huvudet och är ordentligt justerad, annars kan du riskera att hjälmen inte skyddar ditt huvud optimalt. Därför måste både hakremmen och spännet vara korrekt inställda. Hjälmen sitter rätt när den är jämnt placerad i en vågrätt linje på huvudet sett från sidan. Remmarna ska dras åt så att det maximalt finns plats för två fingrar mellan remmarna och hakan. Hakbandet får aldrig vara så löst att det kan tryckas ut under hakan eller upp mot munnen när det är stängt. Hakbandets viktigaste funktion är att hålla hjälmen säkert på plats när du cyklar. Spännena vid öronen ska också justeras så att de sitter bra under öronen.
 

Det finns olika typer av spännen för att stänga cykelhjälmen under hakan. Här är de två vanligaste:
 

 • Det traditionella spännet
   

 • Fidlock magnetspänne
   

Det klassiska spännet är det helt vanliga klickspännet som många känner till. Det är fortfarande ett populärt val och många nya cykelhjälmar levereras med denna typ av spänne. Ett Fidlock magnetspänne stängs enkelt och snabbt med en magnet. På samma sätt är det enkelt att öppna igen genom att skilja magneterna åt. Du skjuter magneterna åt sidan från varandra för att öppna spännet. Det är enkelt att öppna och du kan göra det med en hand, samtidigt är det säkert och går inte upp av sig själv.

Förutom remmar, hakband och spännen finns också justeringsanordningen baktill på hjälmen som hjälper dig att finjustera hjälmen ännu mer exakt efter ditt huvud så att du får en bra passform. Hjälmen ger bättre skydd om den sitter perfekt på huvudet och minskar risken för hjärnskador.

 

Varför ska du använda cykelhjälm?

Endast 42% av vuxna cyklister i Sverige använder cykelhjälm enligt NTFs undersökning från år 2021. Lyckligtvis bär nästan alla sportcyklister (racer, MTB, BMX, etc.) cykelhjälm. Alla bära hjälm kan vara avgörande för dig om olyckan skulle vara framme - oavsett om du är ute i trafiken eller motionscyklar. Därför är en bra hjälm en viktig investering för din egen säkerhet.

Cykelhjälmen skyddar dig mot allvarliga huvudskador som kan uppstå vid en olycka som skapar ett kraftigt slag mot huvudet. I vissa fall kan det göra skillnaden mellan liv och död. Därför är det särskilt viktigt att du vet vad du ska tänka på när du väljer din nya cykelhjälm så att du är väl skyddad.

 

En säker cykelhjälm

Alla cykelhjälmar som säljs i Sverige måste vara godkända enligt CE EN 1078 som är standarden i Europa. När du köper en godkänd hjälm får du en garanti på att du får ett bra skydd och hög säkerhet. Alla modeller i vårt sortiment är godkända cykelhjälmar.Dessutom finns det skyddshjälmar för unga barn med märkningen CE EN1080. Säkerheten är därför hög på alla cykelhjälmar du kan köpa hos oss. Vissa utmärker sig dock genom att extra åtgärder har vidtagits för säkerheten. Det är särskilt hjälmar som är godkända enligt amerikansk standard. Deras krav är nämligen strängare än de vi har i Europa. Det finns också hjälmar som är godkända enligt NTA 8776-standarden. Dessa hjälmar är särskilt lämpliga för användning på Speedbikes/snabba elcyklar (elcyklar som kan nå upp till 45 km/h och klassas därmed som moped klass 1 av Transportstyrelsen). Dessa hjälmar skyddar huvudet ännu bättre än vanliga cykelhjälmar. Dessutom finns det hjälmar med MIPS. Dessa hjälmar har ett speciellt inre lågfriktionslager från MIPS i hjälmen som skyddar hjärnan mot skadliga rotationskrafter vilket ökar säkerheten. På alla våra cykelhjälmar framgår det i produktbeskrivningen om en hjälm har extra säkerhetsfunktioner. Den säkraste cykelhjälmen är den som är korrekt inställd. Det låter kanske konstigt, men det är viktigt att du använder cykelhjälmen på rätt sätt. När cykelhjälmen är korrekt inställd skyddar den optimalt.

 

Få hjälp att välja cykelhjälm

Hos Bikable.se har du alltid möjlighet att få råd och vägledning om cyklar, tillbehör och naturligtvis också cykelhjälmar. Om du till exempel är osäker på skillnaden mellan två olika cykelhjälmar och funderar på vilken som skulle passa dig och dina behov bäst så hjälper vår kundtjänst dig gärna att hitta rätt.