Cykeldäck

På denna sida finner du vårt stora utbud av cykeldäck. Vi säljer många olika typer av däck till bland annat MTB, gravel, BMX, standardcykel, racercykel, barncyklar med mera.

Vi erbjuder ett stort, brett sortiment av cykeldäck till din cykel från olika varumärken. Du hittar bland annat hitta däck från Schwalbe, Kenda, Continental, Maxxis, Vittoria, Deestone, XLC och många fler. Oavsett om du gillar att köra i lera och ojämn terräng eller i staden på asfalt så är chansen stor att du hittar däcket du behöver hos oss. Vårt utbud sträcker sig även över olika mönster, gummiblandningar, storlekar och mycket mer. Det finns alltså goda möjligheter att hitta ett cykeldäck som passar din cykel och dina behov. De flesta däck finns i ett brett sortiment med olika egenskaper så som punkteringsskydd, vikt, mönster eller något helt annat.

Hos oss på Bikable är det enkelt att handla cykeldäck online till lågt pris. Använd våra smidiga filter på varje underkategori för att visa den typ av däck du är intresserad av.

Läs mer

FAQ

1
Vad är ett punteringsfritt däck?
Punkteringsfria däck har ett extra, invändigt lager på insidan av slitbanan som gör det svårare för småsten och liknande att tränga igenom och göra hål på slangen.
2
Vad är ett tubeless däck?
3
Vad är skillnaden mellan tråddäck och vikdäck?
4
Vilket cykeldäck passar till en citybike?

Innan du köper nya cykeldäck till din cykel

Innan du köper dina nya cykeldäck är det viktigt att du tänker på vilken typ av cykling du ska använda dina däck till och vilka behov du har. Du kan nämligen förbättra hela din cykelupplevelse genom att välja rätt typ av däck. När du väljer nya däck till din cykel är det viktigt att överväga om du kör mycket på asfalt, grusvägar eller i kuperad terräng. Beroende på vilken terräng du cyklar i kan du välja hjul med olika mönster och knoppar. Ju större och grövre knopparna är desto bättre grepp får cykeln mot underlaget. Knopparna har också betydelse för rullmotståndet och friktionen. Om du främst cyklar på asfalt kan det därför vara fördelaktigt att köpa cykeldäck med mindre och färre knoppar/mönster eller rent av helt släta däck. På så vis minskar du friktionen mellan ytan och däcket, får ett bra grepp och kommer snabbt upp i fart.


Schwalbe Black Jack 26" MTB däckSchwalbe Cyclocrossdäck Vittoria Zaffiro Pro G2.O racerdäck

 

 

Så är cykeldäck konstruerade

När man tillverkar ett cykeldäck gör man det med hänsyn till en specifik cykels användningsområden. Det spelar nämligen roll om däcket ska användas till en racercykel, mountainbike, standardcykel eller annan typ av cykel. Därför är det viktigt att du väljer ett däck som passar din cykel. Ett cykeldäck består av flera lager som bidrar till hög komfort, fart och minimerad risk för punktering. Vissa har ett extra tjockt gummi eller fiberinlägg som fungerar som extra skydd mot vassa föremål. Om du letar efter punkteringsfria cykeldäck finns det inget däck eller slang som är 100 procent fritt från punkteringar. Dock är däck med inlägg eller ökat punkteringsskydd en bra lösning för att minimera punkteringar. Om du vill ta nästa steg för att undvika punkteringar kan du också överväga att använda tubeless däck. Det innebär i praktiken att du kör utan slang och använder tubeless-vätska (också kallad sealant) för att täta eventuella läckor.

Ett cykeldäck består alltid av en insida avsett för en cykelslang (om däcket inte är tubeless). Utöver det består däcket av en karkass vilket är själva stommen i däcket som bidrar till stabilitet och slitbana. Slitbanan är den del av däcket som kommer i kontakt med vägen och kan ha olika mönster eller knoppar. Slitbanan kan också vara slät om cykeln är avsedd för landsvägscykling.

 

 

Olika typer av däck till din cykel

Det finns många olika cykeldäck eller däcktyper med olika fördelar och nackdelar. De två mest kända är kanttrådsdäck och vikdäck.

Kanttrådsdäck är den vanligaste typen av däck när det gäller vanliga cyklar och citybikes. De har fått sitt namn efter ståltråden som sitter längs den inre kanten av däcket nära fälgen.

Vikdäck är också en mycket känd däcktyp. Trådarna i ett vikdäck är tillverkade av syntetiska fibrer (ofta kevlar). Det gör att cykeldäcket är mer flexibelt än kanttrådsdäcket samtidigt som däckkanten är stark. Den flexibla strukturen gör att vikdäcket är lättare att montera av och på. Båda typerna av cykeldäck finns med olika slitmönster och rullmotstånd. Du kan också hitta andra typer som till exempel tubeless däck eller tubulära däck.

 

Continental GP5000S 700x28c racingdäckSchwalbe Marathon Racer citybikedäck

Välj rätt cykeldäck

bikable.se hittar du ett stort utbud av cykeldäck för BMX, MTB, gravel, racercyklar, standardcyklar, barncyklar och mycket mer. Du kan läsa om de olika däcken på produktens sida. Vi erbjuder många olika storlekar med olika mönster, med och utan knoppar.

 

Så gör du för att byta cykeldäck

Det första du behöver göra när du ska byta cykeldäck är att ta reda på vilken storlek som passar din cykel. Däckmåttet måste matcha med fälgens diameter. Du kan dock välja olika bredd på däcket, bara de passar i fälgen och inte blir för breda eller smala.

Däckstorleken står alltid på sidan av cykeldäcket och anges med en sifferkombination. Det finns tre vanligt förekommande sätt som anger däckets storlek. Vi rekommenderar att använda ETRTO-beteckningen som har utarbetats av en europeisk standardiseringsgrupp. ETRTO-beteckningen utgår från däckets bredd och innerdiameter mätt i mm och är därmed exakt. Utöver ETRTO finns det franska systemet samt den engelska standarden som mäter däcket i tum.

En vanlig däckdimension på en racercykel eller standardcykel är 28". I ETRTO-mått benämns detta mått som 30(bredd)-622 (innerdiameter). Samma däck utifrån franska mått heter 700x28C och i tum blir måttet 28x 1,20". Tänk också på att däckets bredd måste matcha med fälgens diameter.

När du hittat rätt storlek är det ganska enkelt att byta däck med lite övning, rätt verktyg och fingerfärdighet. Tänk på att ha ett par bra däckjärn till hands vilket gör arbetet enklare och minskar risken för att du skadar slang eller fälg. 
 

Pumpa i rätt däcktryck i ditt cykeldäck

Olika däck kräver olika däcktryck. Oftast står det rekommenderat däcktrycket på sidan av däcket. För att ge en grov uppskattning på rekommenderat däcktryck för olika typer av cyklar kan du följa nedan tumreglel:
 

  • Standardcykel: 40-60 PSI/3-4 bar

  • Racercykel: 70-100 PSI/5-8 bar (högt däcktryck som ger lågt rullmotstånd)

  • Mountainbike: 20-40 PSI/1,5-3 bar (lågt däcktryck som ger bättre grepp mot underlaget)
     

Om du vill behöver hjälp med att välja rätt däckstorlek, tips på hur du byter däck eller vägledning om hur du får rätt däcktryck i dina däck är du varmt välkommen att kontaka våra experter i kundservice som gärna hjälper dig. 

 

Däck till barnvagnar, el-scooter och andra specialdäck

Hos Bikable har vi en mängd däck i udda, ovanliga storlekar. Du hittar dessa i kategorin specialdäck/ äldre modeller. Vi har också ett urval av däck till barn- och juniorcyklar, barnvagnar och el-scooter. Om du vill cykla under vintersäsongen bör du byta till ett par dubbdäck för att få bättre grepp och minska risken för att välta omkull på cykeln när du kör på halt underlag så som is, snö och blöta löv.

 

Däck till cykeltrainer

Om du tränar med en hjulbaserad cykeltrainer kan du med fördel byta ut bakdäcket till ett trainerdäck som passar specifikt för användning på en cykeltrainer. Dessa däck är betydligt mer slitstarka vilket behövs då det blir hög friktion mellan däck och trainer vilket sliter ner ett vanligt däck snabbare än vid normal användning. Samtidigt har trainerdäcket bättre grepp vilket minskar risken för att däcket glider mot trainerns motståndsrulle. Vi har flera däck från kända märken så som Schwalbe, Continental och Vittoria i sortimentet. Flera modeller kostar under 499 kr vilket gör det värt att byta ut dina fina sommardäck till ett trainerdäck.
 

Få hjälp att välja rätt däck

Om du har frågor eller behöver råd och vägledning när du ska välja cykeldäck och andra produkter finns vi alltid här för att hjälpa dig. Kontakta vår kundtjänst, vi hjälper och vägleder dig till att hitta rätt däck.