Vevparti

Hos oss kan du hitta ett stort utbud av vevpartier till din cykel. Vi erbjuder ett stort urval av olika modeller - oavsett om du letar efter ett nytt vevparti till din stadscykel, mountainbike, racercykel, BMX eller en barncykel, så hittar du det på den här sidan.

Du kan hitta vevpartier från olika tillverkare, vi säljer produkter från kända märken som Shimano, SRAM, SR-SUNTOUR, Campagnolo, Force och många fler.

Läs mer

FAQ

1
Vad är ett vevparti på en cykel?
Ett vevparti är den del av cykeln som inkluderar pedalarmar och framdrev. Det är den delen av cykeln där pedalerna är monterade och den omvandlar cyklistens tramptag till den kraft som driver cykelkedjan och därmed hjulen framåt.
2
Vad består ett vevparti av?

Vad är ett vevparti?

Ett vevparti ingår i en växelgrupp och består av en eller flera framdrev. Dessutom finns det två vevarmar. Vevpartiet har en viktig uppgift eftersom den överför kraften från dina pedaltramp till cykeln med så lite "kraftförlust" som möjligt. Den ser alltså till att du får så mycket framdrift som möjligt av dina ansträngningar. Du kan betrakta vevpartiet som själva drivkraften eller motorn när det kommer till att öka hastigheten.

 

Ett vevpartis uppbyggnad

Vevpartiet ser till att du får fart när du trampar på pedalerna. Nederst på själva ramen finns det ett hål där axeln ska träs igenom. Därefter spänns båda sidorna fast och sedan kan du montera pedalerna på satsens vevarmar, som är monterade på själva framdrevet.

Beroende på storlek, varumärke, modell och behov kan du välja mellan många olika modeller av pedaler till din cykel. Självklart kan du hitta ett stort sortiment av pedaler hos oss. Där hittar du det set som passar perfekt för dig.
 

Se vårt utbud av pedaler här!

 

Olika typer av vevpartier

Vårt sortiment inkluderar modeller med en, två eller tre framdrev. Antalet tänder på framdreven påverkar cykelns växlar. Ju fler tänder du har på ditt vevparti, desto tyngre växlar, mer motstånd och längre avstånd för varje rundtramp får du. Färre antal framdrev (kompakt vevparti) ger lättare växlar. Du behöver dock inte trampa med så hög kadens för att få god fart. Om du tittar på tandkombinationen kommer det ofta att anges som exempelvis 50/34. Detta betyder att det stora drevet har 50 tänder, medan det lilla drevet har 34 (sett på ett vevparti med två framdrev).

Vevpartier kommer i flera olika modeller där du ofta stöter på standard, compact eller triple vevpartier. Här kan du läsa mer om de tre typerna av vevpartier:
 

  • Standard vevparti levereras med två framdrev och kan monteras på flera olika cyklar.
     

  • Compact vevparti skapades för att montera ett framdrev med färre tänder. De få tänderna gör att du kan cykla uppför backar med högre kadens. Dock måste du också trampa med högre kadens för att uppnå samma hastighet som med en standarduppsättning.
     

  • Triple vevparti erbjuder ett bredare spektrum av växlar. Du får växlar som är lättare att trampa jämfört med en compactsats.

     

Hjälp hos Bikable

På de olika produktsidorna har du möjlighet att se vårt sortiment av vevpartier för racercyklar, mountainbikes, citybikes, barncyklar och BMX. Du kan använda filterfunktionen för att sortera i sortimentet. Här har du möjlighet att välja olika tillverkare, kedjeskydd, vevsystem, pedalarmslängd, antal växlar, antal tänder och mycket mer. På så vis kan du snabbt hitta rätt vevparti för dina behov och din cykel. Det är faktiskt ganska viktigt att du köper ett vevparti som passar till vevlagret på din cykel. Alla vevpartier och vevlager är nämligen inte kompatibla med varandra.
 

Se vårt sortiment av vevlager här! 
 

Om du behöver hjälp att hitta det perfekta valet för dig och din cykel, är du mer än välkommen att kontakta oss. Vår kundservice är alltid redo med expertråd.