Cykelslang

Vi har ett stort urval av olika slangar för MTB, racercykel, citybikes, barn­cyklar med mera. Vi har gjort det enkelt att hitta rätt cykelslang genom att kategorisera olika typer av cykelslangar som du kan se nedan.
 

Vi har ett brett sortiment av prisvärda cykelslangar av hög kvalité från några av de mest pålitliga varumärkena i cykelvärlden, inklusive Continental och Schwalbe.

Läs mer

FAQ

1
Vad är skillnaden mellan cykelslangar av butyl och latex?
Vanliga butylslangar är populära för sin hållbarhet, medan latexslangar är lättare och har bättre köregenskaper. Dock är latexslangar mindre hållbara än butylslangar.
2
Är det viktigt att välja rätt typ av cykelslang?
3
Hur viktigt är lufttrycket i cykelslangar?

Vad är en cykelslang?

Grundläggande kan en cykelslang beskrivas som en lång, sluten gummiballong som ligger inuti ett däck. Cykelslangens funktion är att fungera som en luftkudde mellan cykeln och underlaget samt hjälpa däcket att fungera optimalt. Hur en cykelslang bäst används beror på vilken typ av cykel den används på och under vilka förhållanden.
 

Bland cykelslangar finns två populära alternativ – vanliga butylslangar och latexslangar. Vanliga butylslangar är mycket populära, används av många cyklister och är kända för sin långa hållbarhet. Latexslangar är också ganska populära, särskilt inom cykling som kräver hög prestanda då de har bättre köregenskaper. De är lättare än butylslangar vilket kan ge bättre rullmotstånd. Det bör dock noteras att latexslangar kan vara något mindre hållbara än butylslangar.
 

Valet av en bra slang kan faktiskt vara avgörande för om du får punktering ofta eller nästan aldrig. Det kan också påverka din cykels rullmotstånd. Därför är det viktigt att välja en slang som passar dina behov och preferenser.

 

Lufttryck i cykelslangen

Lufttrycket i cykelslangar spelar en avgörande roll när det gäller cykelns prestanda och din komfort på cykeln. Det påverkar köregenskaperna, greppet på vägen och rullmotståndet.
 

Här är våra rekommendationer när det gäller lufttryck i cykelslangar för olika typer av cyklar:
 

Cykelslang till racercykel: På en racercykel handlar det i hög grad om effektiv kraftöverföring och mindre om bra grepp. Därför bör du vanligtvis ha ett mycket högt lufttryck i din cykelslang. Detta skapar en luftkammare i cykelslangen som inte ger efter så mycket och därmed inte förbrukar de watt du trampar.
 

MTB cykelslang: På en mountainbike handlar det i hög grad om att uppnå så bra grepp som möjligt. Därför vill du vanligtvis ha så lågt tryck i cykelslangen som möjligt eftersom detta ger cykeldäcket möjlighet till mer kontakt med underlaget.
 

Cykelslang för citybikes: På en citybike (vanlig vardagscykel) handlar det mest om att uppnå komfort med bra grepp. Därför bör du vanligtvis ge cykelslangen ett lufttryck mellan det du skulle använda på en racercykel och en MTB. Rekommenderat däcktryck står alltid på sidan av cykeldäcket så det är enkelt att ta reda på.
 

Det är mycket individuellt vilket däcktryck som är rätt och många har olika åsikter om vad ett korrekt däcktryck är. Det är därför upp till var och en att avgöra vad som känns och fungerar bäst.

 

Cykelslangar och ventiler

När du väljer en slang bör du vara uppmärksam på de tre olika ventiltyper som finns – dunlop, presta och autoventil. Vårt sortiment innehåller slangar med olika typer av ventiler så att du kan välja den som bäst passar dina hjul och preferenser. Dessutom erbjuder vi slangar i olika storlekar så att du kan hitta den perfekta passformen för dina däck.
 

De tre olika varianterna av ventiler till cykelslangar:
 

Bilventil: Känns igen från bil, MC, skoter mm.
 

Presta: Även kallad racerventil. Vanligast på mountainbikes, racercyklar samt citybikes med smala däck m.m.
 

Dunlopventil: Kallas även för vanlig ventil. Den här är mycket vanlig på citybikes, särskilt klassiska citybikes som "mormorscyklar" och cyklar med ballongdäck.

 

 

Ny cykelslang?

Har din slang börjat läcka? Är du osäker på om du ska skaffa en ny? Kanske kan du laga den själv? Med rätt utrustning går det faktiskt ganska enkelt och snabbt att laga en cykelslang. Se våra verktyg för däck och slang här!
 

Vill du vara på den säkra sidan kan du självklart också köpa nya cykelslangar till riktigt bra priser. Vår hjälpsamma kundservice är redo att hjälpa dig om du är osäker på vilken slang du behöver.