Cykelskor

Cykelskor är designade för cyklister. Cykelskor har en styv sula som hjälper till att överföra energi från dina ben till cykelns pedaler, vilket resulterar i effektivare cykling.

De flesta cykelskor är även utrustade med speciella pedalklossar som fästs på cykelns pedaler. Dessa pedalklossar gör att du också kan dra i pedalerna, inte bara trampa vilket ger ökad kraft och hastighet på cykelturen.

Det finns olika typer av cykelskor för olika cykelgrenar, te.x. cykelskor för racer, spinning, gravel samt flats för mountainbike.

Hos oss kan du köpa billiga cykelskor för både män och kvinnor. Alla cykelskor i vår webshop är av hög kvalitet och från populära märken som Shimano, Lake, Five Ten och Force. Hitta dina nya cykelskor här!

Läs mer

FAQ

1
Vilka cykelskor är bäst?
De bästa cykelskorna är de som passar dig och din körstil bäst. Det kan vara väldigt individuellt vilka cykelskor som är bäst. Vissa cykelskor är dock designade för racercykling, vissa för MTB och andra cykelskor är för gravel. Läs mer om de olika typerna av cykelskor på denna sida.
2
Vilka cykelskor används för spinning?
3
Vilka cykelskor används för MTB?

Skillnaden mellan cykelskor och vanliga skor

Cykelskor skiljer sig mycket från vanliga skor. Den största skillnaden mellan vanliga skor och cykelskor är deras funktion och design. Vanliga skor är typiskt mer flexibla, har en sula som ger rörelsefrihet och kan användas till många aktiviteter. Cykelskon har en styvare sula, är inte lika smidig men har en mer aerodynamisk form och används endast för cykling. Dessutom är de flesta cykelskor utrustade med pedalklossar som gör att du kan klicka fast cykelskon ordentligt på cykelpedalerna. För mountainbikecykling finns det även cykelskor som är så kallade "flats" med en platt sula. Dessa har inga pedalklossar utan har istället en halkfri botten med ett kraftigt mönster som säkerställer att dina fötter stannar på pedalerna.

 

Varför cykelskor är perfekta för cyklingShimano RC502 Racersko

Cykelskon ser till att du kan få ut mesta möjliga effekt för varje tramptag på pedalerna. Dina fötter är nämligen placerade på pedalerna så att när den ena foten trycker nedåt på pedalen, drar den andra foten uppåt. Det gör så att kraften överförs hela vägen runt med båda benen varje gång du trampar. På så sätt kan du uppnå maximal kraftöverföring när du trampar på pedalerna. Detta är förstås om du har cykelskor som klickar fast i pedalerna.

Cykelskons sula är styv vilket hjälper till att öka kraftöverföringen från benen och fötterna till pedalerna. De flesta styva sulor för cykelskor är gjorda av en plastkomposit medan vissa cykelskor har en ännu styvare kolfibersula. För spinning kan du använda mountainbikeskor med SPD-klossinfästning då många spinningcenter använder SPD-pedaler på sina spinningcyklar. .

Cykelskor för mountainbike finns med stötdämpande sulor för att ge en bekvämare cykeltur. För mountainbike kan du antingen välja cykelskor med klicksystem som på en racercykel eller köra med flats.

 

Olika typer av cykelskor

Det finns olika typer av cykelskor som passar varje typ av cykel och cykelstil.
 

Här är några av de vanligaste typerna av cykelskor:
 

Nedan finns lite mer information om de olika typerna.

 

Cykelskor för racer/landsväg

Cykelskor för racer är det perfekta valet för landsvägscykling. Racerskon kännetecknas av den lätta och aerodynamiska designen. Skon ska vara så lätt och strömlinjeformad som möjligt. Den har en hård och styv sula så att kraften från benen överförs till cykeln. Cykelskon har klossar under, som klickas fast i pedalerna. Skon är inte avsedd för att gå runt i. Vill du ha cykelskor som du också kan gå runt i finns det bra alternativ bland mountainbike skor.

 

Cykelskor för mountainbikeFive Ten Impact MTB sko

För MTB finns det två alternativ när det kommer till cykelskor. Du kan välja att använda cykelskor med pedalklossar (SPD) och klicksystem eller så kan du använda flats som inte har klicksystem. Flats är populära bland många mountainbikecyklister eftersom de ger mer naturlig rörelsefrihet på cykeln. Skon har en hård botten och pedalerna har små piggar som tränger in i den mjukare sulan. Tillsammans ger det dig ett bra grepp om pedalerna. Platta cykelskor och platta pedaler gör att du lättare kan justera din fotposition och flytta fötterna från pedalen när du behöver vilket kan vara särskilt användbart när du cyklar i teknisk, utmanande terräng.

Platta pedaler ger bättre balans och kontroll på cykeln eftersom du snabbt kan komma loss från pedalerna och sätta ner foten. Dessutom kan du lättare styra cykeln i luften vid hopp och drops och en platt pedal kommer inte att fastna i skon om du behöver hoppa av cykeln.

Å andra sidan ger klickpedaler en mer stabil fotposition och kan ge dig bättre kraftöverföring, speciellt när du cyklar i backar eller är ute på långfärdsturer. Ha i åtanke att dessa pedaler kan ge mindre flexibilitet i dina möjligheter att röra fötterna och kan vara svårare att komma loss ur vid en nödsituation. Denna typ av mountainbikeskor har SPD klossinfästning och används därför vanligtvis till spinning i Sverige.  

 

Cykelskor för gravel

Till gravel kan du enkelt använda samma cykelskor som du använder till racern. Det finns också cykelskor som är specialdesignade för gravelcykling. Dessa cykelskor har också ett klicksystem precis som den traditionella cykelskon. Men underdelen av cykelskon för gravel är annorlunda. Gravelskons underdel är större och har mer stötdämpning än en racersko. Det beror på att man under en graveltur oftare går eller står på underlaget. Med mer stötdämpning i skon blir det skönare och inte lika obehagligt för fötterna. På en tur på racern är du sällan av cykeln på samma sätt.

 

Cykelskor och passformForce Warrior Racer cykelsko

Cykelskor ska sitta tätt på foten. Därför kan de oftast stängas väldigt bra och anpassas efter foten. Det finns flera olika metoder för detta. Du kan köpa cykelskor med klassiskt kardborre och två eller tre spännen. Ibland kombineras kardborren med ett klickspänne. Med klickspännet kan du justera när du är på språng med ett klick in eller ut. Andra cykelskor har ett eller flera runda vridbara spännen som gör att du snabbt kan justera passformen medan du är ute på cykelvägen. För en ännu bättre och mer exakt passform är vissa cykelskor utrustade med spetsspännen. Det står ofta BOA eller ATOP på dem. De ger dig möjlighet till en smidigare överdel av skorna och de kan dras åt väldigt exakt och tätt på fötterna.

Utöver olika klicksystem för cykelskor finns det även cykelskor med bred passform vilket kan vara bra om du har en bredare fot för att få optimalt stöd och komfort vilket i slutändan ger en bra cykeltur.

 

Cykelskor med ventilation

Ett par bra cykelskor är i allmänhet ganska väl ventilerade. De har nätpaneler och hål för att tillåta luft att passera genom skorna. På så vis får dina fötter bra ventilation, vilket är särskilt skönt på sommaren eller när du cyklar i varmt väder.

När det kommer till vintern är det dock en utmaning med ventilation eftersom fötterna inte ska bli kalla. Det finns två bra lösningar för detta. Den ena är skoöverdrag som är monterade på utsidan av cykelskorna. De finns för både racer och MTB skor. Skoöverdragen stänger ventilationskanalerna och värmer bra beroende på hur värmande skoöverdrag du väljer.

 

Cykelskor för kyla och regn

Förutom att köpa skoöverdrag till cykelskorna när vädret blir kallare eller det kommer nederbörd är det också ett alternativ att köpa vinterstövlar som är gjorda för cykelturer på vintern och under de kallare månaderna. Så när du behöver hålla fötterna varma under vinterns cykelturer är det smart att ha cykelskor som passar särskilt bra för vinterns väderförhållanden.

Cykelvinterskor har vanligtvis extra isolering och är vattentäta så att du kan hålla dina fötter varma och torra i vintervädret.

 

Se vårt utbud av pedaler här!

 

Se vårt urval av pedalklossar här!