Så klarar du din första Vätternrunda

Uppladdad den 12-03-2025

Var denna artikel till hjälp?

Så klarar du din första Vätternrunda


Denna guide är skriven av Henrik Sundström – team Bikables cykelglada motionär som gärna provar nya cykelprylar på helgrundan.



Du är förmodligen igång med träningen inför din första Vätternrunda. Att man gärna ska ha minst 100 mil i sadeln och några pass över 15 mil för att vänja kroppen inför de 315 kilometrarna har du förmodligen redan koll på.


Men vilken utrustning, kläder och tillbehör ska du ha fixat och ha med på rundan för att det ska bli en lyckad tur utan skavsår, värk och pina? När jag skulle göra min första Vätternrunda saknade jag själv en komplett guide på allt man ska tänka på och förbereda. Därför har jag satt ihop denna guide till dig där jag ger dig mina bästa tips för en lyckad första Vätternrunda.

 

Ett långt lopp av denna rang kräver förberedelser och involverar många olika kategorier av cykelprylar. Guiden är därför uppdelad enligt nedan så du själv kan välja att läsa hela guiden eller enkelt gå vidare till de avsnitt som du är intresserad av.

1. Sitter du behagligt på cykeln? 

2. Cykelskor

3. Energiprodukter

4. Cykelväskor (och vad du ska ha i dem)

5. Cykelkläder

6. Cykellampor och reflexer

7. Cykelhjälm

8. Däck

9. Cykelglasögon

10. Cykeldator

11. Cykeln: Sista checken innan start



3 vanliga frågor om Vätternrundan

När är Vätternrundan 315 km 2025?
Vätternrundan 315 km går av stapeln den 13-14 juni i år. Loppet startar i Motala på Vätterns östsida. I år blir det den 60:e Vätternrundan sedan starten år 1966. 

Vad är genomsnittstiden för att klara Vätternrundan 315 km? 
Genomsnittstiden 2022 var ca 14 timmar. Det motsvarar en genomsnittshastighet på 22,5 km/h. 

 

Är Vätternrundan en del av En Svensk Klassiker? 
Ja, tillsammans med Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vansbro Simningen och Lidingöloppet utgör Vätternundan ett av de lopp man måste klara inom tolv månader för att genomföra en svensk klassiker.

Läs mer om Vätternrundan på den officiella hemsidan!



Sitter du behagligt på cykeln?

För att komma runt Vättern så behagligt som möjligt är det viktigt att din cykel är rätt inställd för dig, din kropp och din rörighet. Du kommer sitta i sadeln i många timmar, därför är det viktigt att ha en korrekt inställd cykel så du slipper obehaglig pina så som domningar, smärta och värk i diverse kroppsdelar. Med en rätt inställd cykel kan du istället njuta av den härliga stämningen och de vackra omgivningarna.

När du cyklar har din kropp tre kontaktpunkter med cykeln – sadeln, styret och pedalerna. Att dessa tre punkter är rätt inställda är avgörande för att du ska uppnå god komfort i sadeln. Varje kropp är unik, därför kan ditt behov skilja sig helt från en annan cyklists. Du kan själv prova dig fram utifrån dessa förslag och göra justeringar för att uppnå bättre komfort när du cyklar. Kom ihåg att om du gör justeringar på din sittposition är det viktigt att du provar några längre rundor med de nya inställningarna innan så det känns bra i kroppen. Du vill inte stå på startlinjen till Vätternrundan med ny inställning på cykeln för att upptäcka att det gör ont i nacken på grund av den nya justeringen när du når Jönköping.

Om du fortsätter att uppleva obehag när du cyklar, trots att du provat olika justeringar, kan det var en bra idé att ta hjälp av en fysioterapeut som är inriktad på cykling. De kan hjälpa dig att göra en så kallad ”bikefit” där ni tillsammans genomgår din kropp och gör de justeringar du behöver på cykeln för att du ska ha en komfortabel sittposition på cykeln och kunna prestera på topp.

Om du själv vill justera kontaktpunkterna kan du läsa mer om det här:


Sadeln:

Du kommer tillbringa många mil i sadeln, därför är det viktigt att hitta en som passar dig och din kropp samt att den är inställd i rätt höjd och i rätt djupled, även kallat ”setback”.

Om du vill läsa mer om att välja rätt sadel kan du läsa vår guide ”Välj rätt sadel för dig och din cykel som fördjupar sig i ämnet.

Behöver du en ny sadel? Du hittar du mänger av sadlar från kända märken här!


Styret:
Under ett långlopp bör ditt styre vara 1-4 cm lägre på din racercykel än sadeln. Det ger en bra balans mellan komfort och aerodynamik. Om du höjer styret får du en mer upprätt position vilket ger mindre belastning på rygg och nacke men riskerar att fånga mer vindmotstånd. Med ett lägre styre blir du mer aerodynamisk och får mindre vindmotstånd men det kan öka belastningen på händer, nacke och rygg.

Sadelstolpens längd ska vara så att du kan hålla i bromshandtagen med lätt böjda armbågar utan att känna att du sträcker dig för mycket. Vinkeln på styret ska vara inställd så att handlederna känns neutrala när du håller på dina hoods och bockarna på racerstyret. Många gillar att tilta styret upp en aning för ett långlopp vilket kan öka komforten. Styret ska också vara på ungefär samma bredd som dina axlar så att du kan styra cykeln optimalt och minska luftmotståndet. Att byta till ett tjockare styrband kan hjälpa för extra komfort.

Se vårt sortiment av styren här!


Pedalerna:
Du kommer göra tusentals av rundtramp på din resa runt Vättern, därför är det viktigt att ha rätt pedaler och skor. Vi rekommenderar att du använder så kallade klickpedaler där foten sitter ”iklickad” till pedalen vilket ger bättre kraftöverföring, minskad muskeltrötthet och minskar risken för fotsmärta då du får bättre stöd och stabilitet. Om du kör med racerskor är så kallade SPD-SL eller Look Keo pedalklossar kompatibla.

Se vårt sortiment av pedaler här!


Wattpedaler:
Om du gillar att fördjupa dig i tal och din träning inför loppet kan ett par wattpedaler vara något för dig. De hjälper dig att optimera din trampeffekt och upptäcka eventuella obalanser mellan höger och vänster ben så du kan rätta till detta innan du står på startlinjen. Wattmätning ger en mer exakt bild av din ansträngning än puls, därmed hjälper wattpedalerna dig att hålla rätt intensitet så du inte går ut för hårt. Det är extra användbart i motvind och backar då du kan hålla koll så du håller ett jämnt wattvärde istället för att gå på känsla. Det sparar värdefull energi som du garanterat behöver under rundan!

Spana in vårt sortiment av wattpedaler från Garmin, Favero Assioma med flera här!


Pedalklossar:
Vidare är det viktigt att välja rätt pedalkloss till dina pedaler och skor samt att de är rätt inställda för dig och din kropp. Fel inställning kan orsaka smärta i knän, fötter och höfter. Det finns olika typer av pedalklossar som har olika mycket ”float”. I cykelsammanhang syftar ”float” på hur mycket vridningsfrihet pedalklossen tillåter när skorna är iklickade i pedalerna. Om det är nytt för dig att använda klickpedaler kan det vara en bra idé att välja en pedalkloss med medel float (4–6°) vilket är ett populärt val som balanserar stabilitet med rörlighet. Bland Shimanos SPD-SL pedalklossar har denna typ gul färgmärkering.

Se vårt sortiment av pedalklossar här!

 

 

Cykelskor

Fizik.jpg

Valet av cykelskor är lika viktigt som pedaler och klossar. Fel skor kan leda till domningar, smärta och ineffektiv kraftöverföring medan rätt skor gör att du cyklar bekvämt och effektivt hela vägen runt sjön. Välj ett par skor som passar din fot. De ska sitta stabilt men inte för tight då det kan resultera i domningar i fötterna samt tryckpunkter som orsakar smärta och problem med blodcirkulationen.

Under ett långt lopp kan fötterna svullna en aning. Se till att testa skorna under några långa rundor innan det är dags att ställa sig på startlinjen, gärna med ett par tunna cykelstrumpor som du ska använda under loppet så du vet att skorna sitter behagligt, även efter hundratals kilometer.

Välj gärna en sko med kolfiber eller kompositsula för hög styvhet och kraftöverföring. Skon bör vara ventilerande så du undviker överhettade, svettiga fötter. Ett par skor med ett justerbart vridspänne är också bra då du kan göra finjusteringar av passformen även när hjulen är i rullning samtidigt som du håller koll på vägen.

Se vårt stora sortiment av racerskor från kända märken till låga priser.

 

 

Energiprodukter

Januar-purepower.jpg

För att klara ett långt lopp som Vätternrundan räcker det inte med den energi du fått i dig innan loppet startar i form av mat samt det du äter i matdepåerna i Jönköping och Hjo. Du behöver fylla på energidepåerna med kolhydrater kontinuerligt under rundan. Rekommendationen är att få i sig 60-90 gram kolhydrater per timme så att du säkert håller energin uppe och inte riskerar att hamna i energiunderskott. Om du hamnar i energiunderskott kan det kännas som en lång, hård väg upp igen. Jag har själv provat det och rekommenderar varmt alla cyklister att hålla flödet av energi uppe för att slippa den hårda energidippen.

Samtidigt är det avgörande att du får i dig tillräckligt med vätska under loppet för att hålla vätskebalansen uppe. 50-100 cl per timme är rekommenderat. Om det är varmt och/eller du håller hög intensitet behöver du mer vätska.

För att få ett lyckat lopp är det därför bra att testa innan på dina längre träningsrundor hur mycket vätska du behöver per timme samt att få i dig energi via den typ av energiprodukter som du gillar bäst. För att undvika problem med magen under loppet är det viktigt att du vänjer magen vid de energiprodukter du planerar att inta under loppet. Utan att gå in på detaljer kan en risig mage göra loppet surt.

Förslag på intag av energi:

1. Sportdryck: 500 ml kan ge ca 30-40 g kolhydrater beroende på märke. Välj gärna en variant med elektrolyter som hjälper dig hålla uppe balansen av viktiga mineraler i kroppen. Då du ändå behöver få i dig vätska är sportdryck en bra källa för energi under loppet. Enervit sponsrar Vätternrundan. Du kan därför fylla på din vattenflaska med sportdryck i depåerna om du och din mage gillar Enervits sportdryck. På så vis kan du spara vikt och inte behöva släpa med eget energipulver och blanda under loppet.

2. Energigels eller andra energiprodukter: 1 gel innehåller 20-30 g kolhydrater beroende på märke och storlek.

Efter att ha provat flera olika energiprodukter innan Vättern landade jag själv i att äta Powerbars vingummin som har ett högt energiinnehåll/vingummi. Jag kompletterade med Purepowers energibars för att få lite mer matigt energiintag ute på rundan. Om du upplevt krampkänningar ute på långa rundor kan det vara en god idé att ta ett magnesiumtillskott för att motverka kramp under loppet. Powerbar har ett magnesiumtillskott som kommer i en smidig 25ml ampull. Enkelt att ta med i sadelväskan under loppet!

Se vårt stora sortiment av energiprodukter.

Vattenflaskor och flaskhållare:
Som sagt så kommer du inta mycket vätska under rundan. Då det är (i runda slängar) 20-50 km mellan varje depå är det en god idé att ha med två rymliga vattenflaskor med en pip som är enkel att öppna och stänga med munnen medan du cyklar. Tänk också på att investera i två flaskhållare som är enkla att få upp och återplacera flaskan i medan du cyklar.

Hos oss hittar mängder av vattenflaskor och flaskhållare. För att följa racercyklisternas oskrivna regler är det en god idé att köpa samma typ av flaska och flaskhållare om du har två för en enhetlig look.😉


Cykelväskor (och vad du ska ha i dem)

Januar-agu.jpg
Det kan vara ett projekt i sig att hitta den rätta balansen mellan vad du ska ha med dig i form av energi, utrustning och kläder.

Personligen landade jag i en setup där jag hade en stor sadelväska, stor topprörsväska samt cykeltröja med stora ryggfickor. I den rymliga sadelväskan (Topeak Aero Wedge Sadelväska Large) förvarade jag extra slang, däckjärn, multiverktyg och Co2-pump med patroner ifall jag hade råkat ut för en punktering under rundan. Om du är mer trygg med att använda en liten pump istället för Co2-pump kan du självklart ha en sådan istället.

Om olyckan är framme kan du få hjälp av en av de följebilar som patrullerar längs med banan. De kan ta med dig till nästa depå där du kan få hjälp med ditt haveri och därefter fortsätta rundan. Om du har övat några gånger på att ordna en punktering kan du enkelt lösa det själv och spara värdefull tid.

Topprörsväskan blev min ”snack-pack” där jag förvarade mina Powerbar energivingummin och Purepower energibars. Jag la vingummina löst i en påse vilket gjorde det enkelt att öppna väskan med en hand, plocka upp några vingummin och tugga i sig utan att tappa fart och fokus på vägen. Jag upplevde det enklare än att t.ex. ha gels i ryggfickan på tröjan att räcka sig efter, öppna och sedan förvara skräpet i en ryggficka tills nästa skräpzon eller depå. I takt med att energiprodukterna äts upp kan du även använda topprörsväskan till att förvara plagg så som arm- och benvärmare.

Se vårt stora sortiment av cykelväskor.

Vidare planerade jag noggrant vilka kläder jag hade med för att kunna klara rundan behagligt.


Cykelkläder

craft.jpg
Som det gamla ordspråket säger så gäller det att tänka lager på lager och välja kläder efter väder. Vi startade klockan 6 på morgonen. Väderrapporten hintade om ca 15 grader, molnigt, sedan lite sol och regn mot slutet av rundan. Det gäller att hålla balans mellan att inte bli överhettad eller frysa, därför är valet av kläder så viktigt för att ha en behaglig runda runt sjön. Med tanke på att vädret förväntades skifta så mycket valde jag att cykla i följande plagg:

1. Korta cykelbyxor med hängslen av hög kvalitet
Efter ett par minst sagt träningsrundor med skavsår från billigare cykelbyxor följde jag mina kollegors och cykelkollektivets råd om att slå till på ett par cykelbyxor från Assos. Det är ett lyxigt märke, likt cykelklädernas Ferrari, men i min mening får du mycket för pengarna. Passformen är mycket god, materialen noga utvalda och dynan ger det stöd du behöver för att bekvämt kunna cykla 315 km runt Vättern. För att undvika skav och sadelsår är det viktigt att använda en bra Chamois i cykelbyxorna som skyddar och återfuktar huden. Assos chamois är ett populärt val bland många cyklister och löser jobbet galant!

Se vårt sortiment av cykelbyxor.


2. Cykeltröja

En ventilerande cykeltröja med god passform i syntetiskt material med minst tre stora ryggfickor är ett bra val. Undvik plagg av bomull då de suger upp svett vilket blir tungt och obehagligt mot kroppen.

Jag använde själv en cykeltröja med tre stora ryggfickor där jag kunde förvara armvärmare, benvärmare, vindväst, skoöverdrag och regnjacka samt min telefon och ID-kort. Det var en smidig lösning då jag kunde förvara alla kläder jag behövde i ryggfickorna under loppet. När solen tittade fram mellan Ödeshög och Jönköping kunde jag ta av armvärmare, benvärmare och vindväst. Dessa tar mycket liten plats samtidigt som de värmer fint vilket gör dem till en god investering att ha med i din garderob under Vätternrundan. Efter Jönköping blev det mulet och kallare, då var det skönt att ta på vindväst, ben- och armvärmare igen. Från Askersund började det småregna och från Bona till Motala föll en amazonflod av regn från himlen. Då var det riktigt skönt att ha en ventilerande regnjacka och skoöverdrag som gjorde de sista kilometrarna lite behagligare. Jag såg många frusna stackare den sista biten endast iklädda korta cykelbyxor och cykeltröja som nog gärna haft regnjacka på om de haft en med.

Se vårt stora sortiment av cykelkläder. 


3. Cykelhandskar
Du kommer hålla i styret under många timmar. Ett par bra cykelhandskar med god passform för din hand och gel-dämpning minskar risken för domningar och trötthet. De bör också vara av andningsbara material så som mesh på ovansidan av handsken. Cykelhandskar ska sitta tight men bekvämt, utan att skava eller begränsa blodflödet. Du kan testa passformen genom att greppa styret. Om passformen är bra formar handsken sig naturligt utan att vika sig i handflatan. Personligen valde jag en kortfingermodell från Gripgrab som gjorde turen runt sjön bekväm för händerna och motverkade trötthet i händer, armar och axlar.

Du hittar vårt utbud av cykelhandskar.


4. För dig som startar på natten
Om du cyklar genom natten från fredag till lördag behöver du förmodligen varmare kläder för att inte frysa. Solen går ner ca 22.15 i Motala och stiger igen ca 03.45. Vissa år har temperaturen krupit ner mot 2 grader. Om det regnar och blåser kallt kan det snabbt bli en pina utan rätt kläder på. Om väderprognosen säger kallt under natten och varmare under dagen kan du med fördel ta på mer kläder för nattkörningen. Du kan sedan lämna in kläderna du inte behöver i en av depåerna och få dem transporterade till målet i Motala.

Här är förslag på plagg att använda under nattcyklingen:

- Ett värmande underställ med merinoull närmst kroppen värmer samtidigt som det effektivt transporterar bort fukt från kroppen.

- Ett par värmare cykelhandskar med långa fingrar kan ge behaglig värme, samtidigt som de andas och transporterar bort svett väl.

- En vind och vattenavvisande cykeljacka, gärna i ljusa/reflekterande färger som ökar din synlighet i mörkret.

- Ett halsrör/buff tar lite plats och värmer hals och haka. Den är enkel att rulla ihop och förvara i fickorna på cykeltröjan.

- Om du kör i korta cykelbyxor kan ett par benvärmare vara ett värmande komplement. Om du är extra frusen finns det modeller ägnade för höst/vårcykling med extra värmande material i.


Om du vill vara säker på att inte stå på startlinjen och sakna några plagg kan du alltid beställa hem det du behöver från oss och returnera dem inom ett år om du inte behöver dem. Vi har 365 dagars öppet köp och billig retur!

 

 

Cykellampor

Cykellygter.jpg
Om du startar mellan 19.30 och 03.00
är det krav på att ha fungerande fram- och baklyse samt godkända reflexer på cykeln. För att kunna upptäcka eventuella hinder på vägen eller se eventuella djur som kommer upp på vägen är det viktigt att du har en ordentlig framlampa med hög lumen och bra batteritid. Om du vill cykla över 20 km/h rekommenderar vi att du har en lampa med över 1000 lumen för att kunna upptäcka hinder på vägen i tid. Var också observant på batteritiden i lampan. En lampa med högre lumen har ofta större batterikapacitet. Du kan då välja ett ljusläge några hack under maxstyrka och på så vis få den ljusstyrka du behöver samtidigt som batteriet räcker fram till solen går upp. Att ha en tydlig baklampa ger extra trygghet på vägarna då den gör dig synligare för bilister som passerar dig under loppet. 

Hos Bikable har vi ett stort sortiment av cykellampor. Vi rekommenderar varmt att du spanar in Magicshines robusta, vattentäta lampor med hög lumen och enastående batterikapacitet. Tänk på att rikta ljuset aningen nedåt så att du inte bländar andra. Några Magicshine modeller har även en tillhörande trådlös fjärrkontroll som du kan sätta på bockstyret för att enkelt kunna blända ner när du får möte eller kommer ikapp andra cyklister.

 

 

Cykelhjälm

Januar-falconer.jpg
Det är krav på att använda en godkänd cykelhjälm av europeisk EN 1078-standard för att få deltaga och genomföra Vätternrundan. Jag föreslår att du väljer en säker racerhjälm som sitter bra på just ditt huvud. Den ska ha bra ventilation, låg vikt och gärna ha ett extra säkerhetslager så som MIPS. En modell som också har glasögonfästen för dina cykelbrillor med modern, snygg design skadar inte heller så du ser snabb ut på bilderna.😉

Se vårt stora sortiment av racerhjälmar från alla stora märken.


Däck

Januar-Finish line.jpg
Att välja rätt däck spelar stor roll, särskilt när du ska cykla så många kilometer. Du vill välja ett däck som ger dig bra balans mellan hastighet, komfort och punkteringsskydd. Med rätt däck kan du spara flera watt och därmed cykla snabbare utan att behöva trampa hårdare.

Förr var standarden på racerdäck 23 mm. Idag kör allt fler med bredare däck där 25-28 mm blir allt vanligare. Själv uppgraderade jag från 25 mm till ett par snabba 28 mm däck från Goodyear inför rundan och upplevde en avsevärd förbättring i både hastighet och komfort. Om du vill fördjupa dig i att välja rätt racerdäck till din cykel har vi skrivit en egen guide för det, den hittar du här!

Se vårt stora sortiment av racerdäck. 


 

Cykelglasögon

Januar-shimano.jpg
Att använda cykelglasögon är viktigt av flera skäl. För det första skyddar cykelglasögonen dig från vind, insekter och stenskott. Att få en geting i ögat utan cykelbrillor när du håller 50 km/h i en nedförsbacke kan orsaka en olycka. Därför är det är bäst att vara på den säkra sidan och använda cykelglasögon. Cykelbrillorna skyddar dessutom ögonen mot vind, damm och skarpt ljus som kan vara irriterande och trötta ut ögonen. Om det regnar slipper du få vatten och smuts i ögonen. Sen ser du extra snabb och snygg ut i sadeln med ett par läckra cykelbrillor på. Kom ihåg att sätta dem uppochned i hjälmfästena när du är inne i depån för extra stilpoäng.😉

Vilka cykelglasögon ska jag välja för Vätternrundan?
Först och främst är det viktigaste att hitta en modell som sitter bekvämt och passar dig och din ansiktsform. Vidare finns det olika linser för olika väder och ljusförhållanden. Ett par fotokromiska linser justerar sig automatiskt efter ljuset vilket betyder att linsen är ljus i mörker och mörk i stark sol. Dessa eller en modell med klara linser är det bästa valet om du startar på natten och cyklar in i gryningen. Det finns också glasögonmodeller där du kan byta lins under loppet, från klar lins till gula eller mörka linser vilket kan vara ett alternativ om du ändå planerar några depåstopp under vägen.

Se vårt stora sortiment av cykelglasögon från kända märken så som Oakley, Bliz, Scicon, POC med flera. 

 


Cykeldator

Januar-shimano-1.jpg
Det är inte ett måste för att klara Vätternrundan MEN att investera i en cykeldator gör träningen inför rundan både effektivare och roligare. Cykeldatorn kan fungera som din egen tränare på styret och hjälpa dig identifiera svagheter som du behöver träna mer på inför rundan. Personligen var jag stark på raksträckorna men kunde helt klart ha tränat mer på att bemästra uppförsbackarna.

En cykeldator med GPS hjälper dig att navigera utifrån den rutt du valt. Det är skönt så du kan fokusera mer på träningen och mindre på att hitta vägen. Den hjälper dig också att hålla koll på hur långt du cyklat, vilken hastighet du håller samt visa watt och puls så du kan anpassa din ansträngning utan att gå ut för hårt. När modet svackar under loppet kan det vara mentalt stöttande att ha cykeldatorn på styret och räkna ner kilometrarna mot nästa depå och mållinjen.

Om en cykeldator är något för dig har vi ett stort sortiment av cykeldatorer från kända märken som Garmin, Wahoo och IGPSPORTS.

 

Cykeln – sista checken

Innan du startar vill du vara säker på att du gjort allt du kan för att din kära järnhäst går som smort under loppet. Därför är det bra att kontrollera följande saker innan start: 

Drivlinan:
 Säkerställ att drivlinan (framdrev, vevparti, kassett, kedja,bakväxel och vajrar) är i gott skick, utan skador och att växlarna är inställda korrekt. Problem med att kunna växla kan bli förödande när du är trött och ska upp för någon av de branta backarna utan att kunna växla ner. Se också till att drivlinan är ordentligt rengjord och blivit smord med ett välfungerande smörjmedel för cyklar. En ren och välsmord drivlina rullar smidigare och gör det därmed enklare att trampa. Kontrollera också broms- och växelvajrar så de är hela och inte riskerar att gå av under loppet.

Inga lösa skruvar och stroppar: Se över skruvar på dina flaskhållare, pedalklossar, stropparna på cykelväskor och lampor. Om något behöver dras åt gör du det innan så inget faller av under rundan.

Kontrollera däcken för skador: Se över däcken så du inte fått skador från sten och andra objekt på slitbanan eller sidorna. Om däcket är skadat kan det öka risken för punktering om du har otur. Det är säkrast att byta innan och köra på ett par fräscha däck för att minska risken att stå i vägkanten med en taskig punktering.

Säkerställ så du har rätt däcktryck vid start. Du kan läsa mer om att välja rätt däcktryck i vår guide ”Vad är rätt däcktryck för cykeln?”

Kontrollera bromsarna: Kontrollera så att dina bromsbelägg/bromsklossar är i gott skick och att bromsverkan är som den ska.

Hjulen: Rullar de bra utan missljud från navet? Har cykeln lite ojämn gång eller rullar den fint? Om du upplever märkliga ljud från navet eller att cykeln går ojämnt kan dina hjul behöva service. Se till att få det ordnat innan start.

Sådär! Nu har du allt du behöver för en lyckad första Vätternrunda. Cykeln är i topptrim och benen likaså. Du har kläder efter väder och alla prylar du behöver är med. Med lite pannben och tillräckligt med energi i din snackpack kommer du klara det galant!

Stort lycka till med din Vätternrunda önskar Henrik och hela team Bikable!

IMG_6700.jpg


PS. Om du har frågor eller funderingar omkring vilka cykelprodukter du ska välja till dig och din cykel inför rundan är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice, vi finns här för att hjälpa till.

960x300 - Toppbanner Vatternrundan-1.png